József, az elítéltek Gedeon bácsija

Szerző: Kiss Gábor Gergő, Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/jozsef_az_eliteltek_gedeon_bacsija_-_a_bortonben_is_fontos_a_jo_frizura/2518636/

Dátum: 2017.05.13.
Nem is gondolnánk, hogy a szegedi Csillag börtön zárt falai között az elítélteknek milyen fontos, hogy jól nézzen ki a frizurájuk. József 9 hónapja vette át szabaduló elődjétől a fodrászollót - azóta hetente 500 fogvatartott haját nyírja.
 
Hatvan liter haj
 
József hetente 500 fogvatartott haját vágja le, a legtöbben oldalt géppel való felnyírást kérnek, középen hosszabbra hagyatják rőzséjüket, amit zselével fésülnek hátra. Heti 60 liter levágott haj képződik, amit összegyűjtenek, majd az előírásoknak megfelelően megsemmisítenek.
– Jövő héten szabadulok a Csillagból. Négy és fél évet töltöttem itt. Utoljára még bejöttem a fodrászhoz, hogy egy szép szabadulófrizurát csináljon nekem – mondta a 66 éves Áron.
 
A szegedi Csillag börtönben 9 hónapja nyírja hetente 500 fogvatartott haját a 37 éves József.
 
– Én vagyok a többiek Gedeon bácsija – mondja viccelve. A kis „fodrászüzletben" mindig jó a hangulat. A fegyház és börtön 700 fogvatartottjából ezért is jár ide rendszeresen 630 fogvatartott, hogy József az ő hajukat is megszépítse.
 
– Kilenc hónapja szabadult a Csillag előző fodrásza, aki a barátom volt. A zárkában már korábban is én igazítottam ki a többiek haját, s bár a szabad világban hidegburkolóként végeztem, mindig éreztem magamban egy kis tehetséget a hajvágás iránt – magyarázta József. Ottjártunkkor előbb az elektromos hajvágó, majd az olló és a fésű járt a kezében. A fiatalabb elítéltek elmondása szerint követik a kinti világ frizuratrendjét, sportolók és énekesek fotóit viszik be hozzá – olyat csináljon nekik. Az idősebbek – ahogy Áron is – inkább az ollós hajvágáshoz ragaszkodnak.
 
– Vannak azért extra kívánságok is. Például amikor csíkot vagy valamilyen formát kérnek a frizurába. Borotválás nincs, ahogy a hajmosást és a zselézést is mindenki magának oldja meg. Bár zárt helyen vagyunk, nagyon fontos az elítélteknek a frizurája, hozzátartozik a napi rutinhoz, ami szükséges ahhoz, hogy át tudjuk vészelni a hosszú ítéleteket, de magabiztosságot is ad az embernek. Mindennap délelőtt és délután is nyitva vagyok – magyarázta József. Áron a fodrászszékben azt mondta: nála a tisztálkodás a legfőbb dolog volt a börtönben.
 
– Ha ügyelsz a testedre, a tested is ügyel rád – vallja a szabadulására váró férfi. A legtöbb elítélt heti rendszerességgel jár a Csillag fodrászához, hiszen a megszépülés mellett még egy jó kis beszélgetés is belefér a mesterrel.
 
 József 11 éve van már fegyházban, még 19 éve van hátra. – Szeretnék még ezalatt jó pár képzést elvégezni a rácsok mögött, hogy szabadulás után minél több lábon tudjak majd állni. Azért egy hangulatos kis fodrászüzlet nyitása is a terveim között szerepel. Egy komolyabb tanfolyam elvégzése után a nők hosszabb hajához is lenne bátorságom hozzányúlni – magyarázta.
 

Címke:   Szeged fodrász munkáltatás ápoltság