Szeretet nélkül képtelenség élni – Mesekör a balassagyarmati börtönben

Szerző: szocio.atlatszo.hu

Link: https://szocio.atlatszo.hu/2017/05/16/szeretet-nelkul-keptelenseg-elni-mesekor-a-balassagyarmati-bortonben/

Dátum: 2017.05.16.
Idén hat éves a Feldmár Intézet által indított Mesekör-program, amely a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését segíti szabadulásuk után.
 
A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben tartott foglalkozásokon az elítéltek a saját életük élményeiből állítanak össze mesejátékot, majd egy rendkívüli beszélőn előadják a gyerekeiknek. A Feldmár András pszichoterapeuta és Büky Dorottya kommunikációs tréner által kidolgozott Mesekör támogatása az utóbbi évben elapadt, ezért közösségi gyűjtést szerveznek a program folytatásáért.
 
A Mesekör nem börtönszínház, nem szórakoztató program, és nem is csak egy terápiás csoport. Annál sokkal komplexebb, pszichológiailag és pedagógiailag megalapozott, etikus, kulturális, resztoratív integrációs projekt – magyarázza Büky Dorottya, a program egyik megteremtője és facilitátora, aki önkéntesek segítségével hetente tart foglalkozásokat a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben.
 
A terápiás foglalkozások során a fogvatartottak az archaikus mesék szimbólumvilágát felhasználva a saját életük élményeiből állítanak össze mesejátékokat, amit ők maguk dramatizálnak, megzenésítenek, végül előadnak egy rendkívüli családi beszélő keretében a gyerekeiknek. A program komoly átalakulást idéz elő a fogvatartottak személyiségében: megtanítja őket kontrollálni az indulataikat, fejleszti az empátiájukat; ismét tudnak játszani, sírni, nevetni, szeretni.

Mindezeken túl a Mesekör erősíti a családi kapcsolatokat, az előadások alkalmával a fogvatartottak gyerekei új szerepben látják az apjukat: szégyen és trauma helyett a szeretet, a játék élményét kapják tőle.
 
A mesejátékokról DVD is készül, amit szintén megkapnak a gyerekek a korábban összegyűjtött adományokkal együtt.
 
“Minket, akik a közönség soraiban őket néztük szó szerint könnyezésre indított az a szenvedély és vágy, ami átsugárzott a darabon: azért akarok megváltozni és azért akarok jobb ember lenni, mert szeretet nélkül képtelenség élni! És valóban a szeretet egy átalakító erő, ami mélyen átformálhat egy embert, ha része van benne.” – írja Perintfalvi Rita teológus egy Facebook-bejegyzésben, ahol támogatásra hívja az embereket.
 
A Tévelygők Alapítvány által 2011 óta, a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában működtetett programban eddig hatvanan vettek részt – ők azok, akik már kiszabadultak, és közülük csak hárman kerültek vissza a börtönbe. A büntetés-végrehajtás intézményeiben működő reintegrációs programok célja, hogy a fogvatartottak szabadulásuk után nagyobb eséllyel kezdjenek új életet, melyben a bűnözés helyett munkát vállalnak, és tisztességes, jogkövető polgárokká válnak. A hazai statisztikák fényében erre kevés esélyük van azoknak, akik egyszer már bekerültek a büntetés-végrehajtás intézményrendszerébe.
 
Büky úgy véli, hogy a társadalom, a közösség számára nem lehet közömbös, hogy a börtönből szabaduló ember továbbra is bűnözőnek tartja-e magát és ennek megfelelően is él, vagy el meri hinni, képzelni, hogy ő már nem bűnöző többé, és képes tisztességesen élni és dolgozni.
 
A Mesekör – és a hozzá tartozó B-terv, ami a szabadulás után is követi a volt fogvatartottat – egy emberséges és olcsó személyközpontú integrációs program. Rá kellene ébredni végre, hogy a visszaeső bűnöző és az őt körülvevő büntetés-végrehajtási intézményrendszer viszont igen költséges és a legkevésbé sem emberséges megoldás a társadalom számára.
 
A Mesekör programon túlmutat a Tévelygők Alapítvány két további projektje, a szabadulás utáni reintegrációt támogató B-terv, és a fogvatartottak gyerekeiért létrehozott Mirko Alap, amely anyagilag is támogatja a családokat.
 

Címke:   Balassagyarmat mesekör évforduló reintegráció