Láthatatlan erőtér állítja meg a csempészdrónokat

Szerző: Videó: Guernsey Press / Origo

Link: http://www.origo.hu/techbazis/20170519-dron-quadrocopter-borton-jelzavaras.html

Dátum: 2017.05.20.
A vezérlőjelet zavarja a Sky Fence, érdekesen reagálnak rá a quadrocopterek.
 
Április közepén beszámoltunk a hírről, miszerint az Egyesült Királyságban külön munkacsoport alakult a börtönökbe való drónos árucsempészettel való küzdelem érdekében. A börtönbüntetésüket töltők társai vagy családtagjai egyre gyakrabban próbálnak quadrocopterek segítségével telefont, cigarettát, esetleg drogot becsempészni az elítélteknek.
 
A Gizmodo cikke alapján a Csatorna-szigetek aprócska, csupán 139 férőhelyes Les Nicolles börtöne meglehetősen high-tech módon kívánja megoldani a drónos csempészet problémáját, a Drone Defence vállalat Sky Fence nevű termékével.
 
Ez egy jelzavaró rendszer: ha megközelítik a drónok a védett objektumot, akkor elveszítik a kapcsolatot a kezelővel, majd automatikusan visszatérnek a felszállási pontjukra. A fenti videón jól látható, hogy a vezérlőjel elvesztésekor „befékeznek" a drónok, olyan hatást keltve, mintha beleütköztek volna egy láthatatlan erőtérbe. 
 
A Les Nicolles-ban 20 jelzavaró berendezést telepítettek a Drone Defence szakemberei, az általuk generált zavarótér 360 fokban körülöleli a létesítményt, 600 méter magasságú falat képez körülötte.
 
A rendszer jelenleg tesztelés alatt áll, ha minden jól megy, akkor a jövő hónapban már éles üzemben védheti a börtönt.


Címke:   drón tiltott tárgy biztonság védelem Anglia