Temetőt takarítottak a fegyencek

Szerző: Fotó: Hraskó István / Videó: baon.hu / Esti Újság

Link: http://estiujsag.hu/kultura/temetot-takaritottak-a-fegyencek

Dátum: 2017.05.20.
A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jogerős büntetését töltő fogvatartottjai jóvátételi munkavégzés keretében a kecskeméti református temető rendezésében nyújtottak segítséget 2017. május 20-án.
 
A 2015-től hatályos új bv. kódex törvényi szinten vezette be a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, amelynek lényege, hogy minden munkaképes elítéltnek dolgoznia, illetve tanulnia kell. A büntetés-végrehajtásban jelenleg 90% körül alakul az elítéltek foglalkoztatása, cél a teljes foglalkoztatottság elérése. A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.
 
A kecskeméti börtön a jóvátételi program keretében többször vett már részt városszépítési munkákban, Kecskemét egy-egy „szemetesebb” részét tisztították meg az elítéltek: a TeSzedd! akcióban két napon keresztül 48 elítélt szedte önkéntesen a szemetet. A tavalyi évben többször jártak az idősek ápolását, gondozását végző Margaréta Otthonban, de a kecskeméti SOS Gyermekfaluban is voltak, ahol kerti munkákat végeztek. 
 
Csak 2016-ban 11 alkalommal 163 fogvatartott részvételével 784 munkaórát dolgoztak a városért, a kecskeméti lakókért.
 
Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.


Címke:   Kecskemét jóvátételi munka együttműködés