Majdnem 100 fegyenc szökött meg egy brazil börtönből

Szerző: MTI / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2017/05/25/majdnem-100-fegyenc-szokott-meg-egy-brazil-bortonbol/

Dátum: 2017.05.25.
Kilencvenegy fegyenc szökött meg csütörtökön egy alagúton keresztül az észak-brazíliai Parnamirim börtönéből. Az elszökött rabok közül a nap folyamán kilencet elfogtak - jelentette a G1 brazil hírportál büntetés-végrehajtási hatóságokra hivatkozva.
 
Értesülések szerint a fegyencek egy 30 méter hosszú alagutat ástak a Rio Grande do Norte brazil szövetségi tagállamban lévő parnamirimi börtönből való szökésükhöz. A 436 ember fogva tartására tervezett büntetés-végrehajtási intézetben 589 rabot őriztek.
 
A brazil igazságügyi minisztérium adatai szerint mintegy 659 ezer rabot tartanak fogva az összesen 394 ezer fős befogadóképességű brazil börtönökben. A túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézeteket emellett évtizedek óta éles bírálatok érik a középkori állapotok és az emberi jogok megsértése miatt.
 
A gyakori tömeges szökések mellett nem ritkák az erőszakos cselekmények és bandaháborúk sem. Az év eleje óta legalább 130 rab halt meg a brazil börtönökben kirobbant összecsapásokban, amelyek keletkezéséért a hatóságok különböző bűnszervezeteket vádolnak.
 
Az Egyesült Államokat, Kínát, és Oroszországot követően Brazíliában a legmagasabb a bebörtönzöttek száma a világon.

Címke:   szökés rendkívüli esemény biztonság Brazília