Zacher Gábor: merjünk nemet mondani!

Szerző: Szarka Zsófia / Győr Plusz

Link: http://gyorplusz.hu/cikk/zacher_gabor_merjunk_nemet_mondani.html

Dátum: 2017.05.26.
Hárombetűs magyar szó a kulcs: NEM! Zacher Gábor toxikológus már nem csupán vendég Győrben, rendszeresen neveli a város lakosságát, anélkül, hogy ezt észrevennénk, mi több, élvezet hallgatni minden mondatát, mert hiteles.
 
A jelenlegi statisztikák szerint, újabb 250 ismeretlen amfetamin-típus jelent meg a piacon. Nem is tudják követni már sem a szakemberek, sem a fogyasztók, hiszen gyorsabban fejlődik, mint a technika – mesélte Zacher Gábor, aki szerdán délután a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tartott előadást a fogva tartottaknak.
 
Az első kérdése az volt a rabokhoz, hogy kit várnak otthon gyerekek, azaz kinek kell szabadulása után szembenéznie a legnagyobb kritikussal és a legnagyobb felelősséggel, a saját gyermekével.
 
Mihály Attila börtönparancsnok előzetesen elmondta, hogy nagyrészt családos emberek ülnek majd az előadáson és nem csupán férfiak, de nők is, akik drogproblémákkal küzdöttek, küzdenek.
 
A droghasználat mellett gyakran az alkohollal érvelnek, ami szintén káros, ám legális. A toxikológus megerősítette, valóban nagyobb problémát jelent Magyarországon. Évente 30 ezren halnak meg az alkohol miatt a 800 ezer alkoholistából, míg marihuána-függő 10 ezer van jelenleg az országban. Ennek ellenére jóval nagyobb a kockázata bármely ópiumszármazék egyszeri használatának is, hiszen a hangsúly a keretrendszeren van. Az alkoholtartalom mérsékelhető és kis mennyiségben fogyasztható is, minimális függőségi kockázattal. A THC – vagyis a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga – hatásának bizonytalan a kimenetele, minden egyes emberből mást válthat ki, főként a napjainkban színes palettát jelölő dizájner drogokat tekintve.
 
Zacher Gábor rögtön elmondta azt is, hogy nem csak a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, de apa is, és ez talán még nagyobb felelősség, hiszen példát kell mutatnia. Kizárólag ezzel a módszerrel lehet megelőzni a fiatalok körében a kábítószerekkel való visszaélést, de hangsúlyozta, ezt születésétől fogva kell adagolni, nem a buliba menetel előtt 20 perccel. Értékrendet, keretrendszert, jövőképet és példaképeket kell mutatni nekik.
 
Az előadás hangulata mindvégig emberközeli és interaktív volt, a fogva tartottak elmondhatták észrevételeiket és feltették kérdéseiket.
 

Címke:   Győr drogprevenció előadás ismeretterjesztés