Futball a rács mögött, Eb-láz a zárkákban, rongyos Ibra-életrajz

Szerző: Csillag Péter, Fotó: Mirkó István / Hátsó Füves / Nemzeti Sport

Link: http://hatsofuves.nemzetisport.hu/futball-racs-mogott-eb-laz-a-zarkakban-rongyosra-olvasott-ibra-eletrajz-tiszaloki-bortonriport/

Dátum: 2017.06.08.
Tiszalöki börtönfutball rácson innen és túl: alsózsolcai pályára visszavágyó rab, országos aranycsapatot kovácsoló őr. A börtönkönyvtár legrongyosabbra olvasott darabja? Hát persze, hogy az Ibrahimovic-önéletrajz.
 
Újfehértóról hosszabb biciklis szakasz következik, észak-nyugati irányban haladunk, út közben a tedeji gazdaságnál frissen csapolt, savanykás, szűretlen almalével tankolunk. Bár még jó néhány kilométerre tőlünk Tiszalök városa, jól kivehető a 2007-ben megépült börtön hatalmas falakkal körülvett, erődszerű tömbje.
 
Hosszas előkészítés és a szükséges biztonsági óvintézkedések után bejutunk oda, ahonnan többnyire kijönni szeretnek. Mielőtt néhány fénykép, interjú erejéig találkozunk a tornacsarnokban futballozó fogvatartottakkal, Pappné Baranyi Edina bv. főhadnagy, fogvatartási főelőadó és Gombos Levente bv. százados, fogvatartási előadó nyújt betekintést a fegyházként, börtönként és fogházként is üzemelő intézmény futballéletébe.
 
Festett klubcímerek az egyik foglalkoztatói szoba falán. A zöld, a lila, a kék, a szürke és a piros épület 526 zárkába osztott 770 lakóját munkáltatással, oktatással és a szabadidő hasznos eltöltésével igyekeznek felkészíteni a társadalmi beilleszkedésre, a szigorúan rögzített időszakokban a nevelők irányítása mellett részt vehetnek kulturális és sportprogramokon. Hogy a mindig slágernek számító pingpong, csocsó, darts és kártya mellett mekkora igény mutatkozik a – szabadtéri betonos pályán vagy tornacsarnokban űzhető – futballra, attól is függ, hogy az aktuális fogvatartotti körben akadnak-e olyanok, akik a társakat is be tudják fűteni. 
 
Ilyen szempontból mostanában kedvezőtlenebb a helyzet, az utóbbi időben több lelkes börtönfutballista is szabadult. Korábban még szintek közötti bajnokságot is szerveztek, a csapatnevekben gyakorta az épületek színe, a társasági hangadók neve vagy a falakon túli kedvencek köszöntek vissza: Zöld harcosok, Lila vegyes, Leó és csapata, Kék angyal, Grey boys, Puskás FC.
 
De nem csak a rács másik oldalán pattog a labda, a fogvatartók is rendszeresen összejárnak futballozni, mi több, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási intézet válogatottja 2010-ben a bv. intézetek közötti éves bajnokság aranyérmét szerezte meg a Vágóhíd utcában. Gombos Levente régi vágya teljesült a sikerrel, a csapatot szervező százados a jó alapoknak tulajdonítja a bravúrt. A társaság a tiszalöki városi kispályás bajnokságban, a környékbeli egyesületekkel vívott edzőmeccseken kovácsolódott össze, és ne felejtsük el megemlíteni a dolgozóknak meghirdetett, legendás Arany Bakancs-kupát se. 
 
A tapasztalt börtönőr térde már nem a régi, a csapatkapitányi tisztséget immár a fiatalabb korosztályt képviselő Dankó Zoltán c. bv. törzszászlós, biztonságtechnikus tölti be. Két-három hetes felkészüléssel hangol együttesével a regionális bajnokságra, a tiszalöki börtönőrök aranycsapatának tagjaként ismeri a siker ízét. A Nyíregyházi Spartacusnál nevelkedett balhátvéd és balszélső egy ideje a megyei II. osztályú Nyírtelek igazolt játékosa, a Kálmánháza vagy a Nyírpazony elleni derbi számára van annyira kiélezett, mint Leó és csapata számára a Zöld harcosok vagy a Puskás FC elleni.
 
És ha már Puskás: a fogvatartók szerint a könyvtár DVD-kínálatából előszeretettel vetítik az Aranycsapat kapitánya, Ronaldinho vagy Cristiano Ronaldo legszebb megmozdulásaiból készített válogatást. A legnépszerűbb darab azonban nem film, hanem egy rongyosra olvasott könyv: a rabok szinte kézről kézre adják az „Ez vagyok én, Zlatan Ibrahimovic” című önéletrajzi kiadványt. Tízezer kötet közül válogathatnak az olvasni vágyók, a kínálatban az egyházi irodalomtól az autós albumokig számos téma megtalálható, a tapasztalat szerint a rács mögött különösen nagy igény mutatkozik az utazási könyvekre.
 
A Hátsó füves sorozat keretében két évvel ezelőtt a márianosztrai börtönben jártunk, Tiszalökön is visszaköszöntek a nógrádi tanulságok: a futball a fogvatartottak számára fontos nevelő és csapatépítő tényező, a fogvatartók kezében pedig jutalmazási vagy éppen fegyelmezési eszköz. A cél a társadalmi normák elsajátíttatása, a zökkenőmentes visszailleszkedés elősegítése. Ennek szellemében szerveznek általános és középiskolai szintű oktatást az intézményben (ottjártunkkor éppen az érettségin izzadnak a vizsgázó rabok), évente meghirdetnek három piacképes szakképzést, a tanfolyam végén kőművesek, festők, parkgondozók, targoncavezetők várhatják papírral a kezükben az újrakezdést.
 
Szigorú rendben zajlanak a börtön mindennapjai: reggel 5 óra 30 perckor ébresztő, zárkarend kialakítása, létszámellenőrzés (érdekesség, hogy ilyenkor a fogvatartottak arcszőrzetét is szemrevételezik, nem lehet a bajuszosként jegyzőkönyvezett lakóból egyik napról a másikra borotvált arcú), reggeli a zárkában (csajkázás), létszámellenőrzés, kivonulás munkára, ebéd, délutáni szabadidő, 17 óra 30 perckor zárkazárás. Televízió mindegyik helyiségben működik, a kilenc fogható csatorna valamelyikén mindig találni sportot, esténként egy-egy Bajnokok Ligája-mérkőzés közvetítése sok cellában kihagyhatatlan program. És akkor a tavalyi Európa-bajnokság idején tapasztalt ünnepi és kizökkent hangulatról még nem is beszéltünk.
 
Kísérőinkkel percekig járjuk a labirintusszerű börtönrendszert, szigorúan felügyelt rideg vasajtók sora nyílik előttünk, csapódik mögöttünk, elhaladunk a börtönábécé éppen motozásra váró vásárlói mellett, mígnem eljutunk a tornacsarnokhoz, ahol éppen fogvatartottak döngetik a labdát.
 

Címke:   Tiszalök sport szabadidő futball börtönriport