Fogvatartottak segítettek az óvodai játszótér felújításában

Szerző: N.Zs. / hidlap.hu

Link: http://hidlap.hu/2017/06/08/fogvatartottak-segitettek-az-ovodai-jatszoter-felujitasaban/

Dátum: 2017.06.08.
Jóvátételi program keretein belül kapott biztonságot adó gumiszőnyeget a márianosztrai Kistücsök Óvoda gyermekközössége. A fogvatartottak munkáltatására alapított állami tulajdonú Nostra Kft. biztosította a gumilapok helyének kialakítását és lerakását, üzleti partnere pedig felajánlotta a szükséges, fogvatartottak által gyártott kb. 25 m2-nyi gumilapot.
 
A Frankó Rubber Technology Kft. egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező gumiipari vállalkozás. A cég a Nostra Kft-vel karöltve egy éve kezdte meg a gyártást a Márianosztrai Fegyház és Börtön területén. A fogvatartottak folyamatosan, 3 műszakban dolgoznak, műszakonként 4-5 fő gyártja a gumilapokat. A cég termékskálája igen széleskörű, a játszótéri gumilapok, sportpálya burkolatok, istállóburkolatok, vasúti rezgéscsillapító elemek gyártása mellett mezőgazdasági és ipari gumialkatrészek gyártásával is foglalkozik. Élen jár a gumiipari fejlesztésekben mind vulkanizált, mind újrahasznosított termékek területén.
 
A lapok helyének kialakításával és lerakásával járó munkát az arra jelentkező fogvatartottak önként, térítés nélkül vállalták. A jóvátételi munka a büntetés-végrehajtás keretein belül gyakran alkalmazott módszer a fogvatartottak felelősségvállalásának, tenni akarásának fejlesztésére. A jóvátételben részt vevő fogvatartottak a gumilapok gyártásában dolgoznak. Láthatják, hogyan lesz a gumi granulátumból hasznos gumiszőnyeg. Szabadidejükben pedig hozzáadott munkájukat tudták a társadalom egy kis részének jelképes szolgálatába állítani.
 
A magyar börtönökben jogszabály írja elő, hogy a munkaképes fogvatartottnak dolgoznia kell. Munkájukért törvényben meghatározott munkadíjat kapnak, melyet tartozásaik levonása után felhasználhatnak, vagy akár családjuknak is kiküldhetnek.
 

Címke:   Márianosztra jóvátételi munka együttműködés