Hasonmása miatt ülhetett 17 évet a börtönben

Szerző: ABC7 / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2017/06/12/hasonmasa-miatt-ulhetett-17-evet-a-bortonben/

Dátum: 2017.06.12.
Kiengedtek a börtönből egy amerikai rabot, aki 17 évet töltött a rácsok mögött egy olyan bűntettért, amit valószínűleg hasonmása követett el.
 
Richard Anthony Jones tizenhét évig váltig állította, hogy ő ártatlan, nem követett el semmilyen bűncselekményt. A bűntett során nem találtak konkrét bizonyítékot ellene, DNS-mintát sem vettek a helyszínelők. De a szemtanúk váltig állították, hogy őt látták, ezért elítélték a férfit. Richard így bekerült a kansasi börtönbe, ahol egy idő után eljutottak hozzá a pletykák egy férfiról, aki a börtön másik szárnyban él, és a megtévesztésig hasonlít rá – írta az ABC.
 
De nem csak arcuk hasonlított egymásra döbbenetes módon: a két férfinek ugyanaz volt a keresztneve is, Richard és Ricky ráadásul nagyon közel is éltek egymáshoz. Bár egyszer sem találkoztak a börtönben, a két férfi ügyvédei összedugták a fejüket, mert rájöttek, hogy közösen többre vihetik.
 
Az ügyvédek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a 17 éve raboskodó Richard más büntetését tölti, és valójában ártatlan. Ügyvédje szerdán vitte az ügyet a megyei bíróság elé, ahol már másnap megszületett a kedvező ítélet, és Jones szabad emberként távozhatott a börtönből. A szerdai meghallgatás alatt visszahozták a rablás szemtanúit is, akiknek megmutatták a két férfi fényképét. Egyikük sem tudta megkülönböztetni egymástól a két férfit.
 
A bíró végül törölte a vádakat, hiszen az új bizonyítékok fényében Richard Jones nem követett el semmilyen bűncselekményt. Hasonmása is megúszta az esetet: Ricky is ártatlannak vallotta magát, és ellene sem találtak elegendő bizonyítékot, így ő sem felelős jogilag a bűncselekményért.

Címke:   igazságszolgáltatás tévedés ártatlanság USA