Börtönerőszak: a biztonság pénz kérdése is

Szerző: Tar Hajnalka, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/bortoneroszak-biztonsag-penz-kerdese-1814584/

Dátum: 2017.06.15.
Csak tavaly hetven, idén negyvennégy súlyos testi sértés volt a börtönökben. A zárt falakon belül működő „igazságszolgáltatás” sok – és jobb – esetben a bíróságon végződik. De van, hogy már csak akkor jut el jogi útra az ügy, amikor valaki életét vesztette. A raboknak pedig számos lehetőségük van arra, hogy jelentsék az erőszakot. Persze a zárt világon belül is vannak sérthetetlenek. A hierarchikus világ „urai” mind vagyonosak és jó kapcsolati tőkével rendelkeznek.
 
Többen lefogtak egy férfit, és törülközővel kihúzgálták a fogait, máskor meg „csak” elcsattant pár pofon a cellatársak között, de az egyik akkorára sikerült, hogy átszakadt a fogvatartott dobhártyája. Az orvosnál aztán persze szabadkozott, mondván, nem történt erőszak, csak megbotlott és elesett – de jól látható, hogy egy jól irányzott ütés erejétől sérült a hallása – magyarázza egy ügyvéd lapunknak, aki szerint az utóbbi években elszaporodtak az erőszakos bűncselekmények a börtön falain belül.
 
A történet nem mindig végződik ilyen szerencsésen. Idén két ember is életét vesztette: T. Máté rablás miatt került előzetesbe Miskolcon februárban, amikor egyik cellatársa úgy megverte, hogy kómába esett. A bántalmazó rab megijedt és nem mert szólni, csak a reggeli ébresztőnél vették észre, hogy valami nincs rendben, a cellatársa nincs magánál. A bíróság végül megszüntette a bántalmazott előzetes letartóztatását és szabadlábra helyezte, de nem sokkal később belehalt sérüléseibe. Legutóbb pedig egy hónapja a szombathelyi börtönben halt meg egy 37 éves férfi, akinek cellatársait különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával hallgatták ki. A lopás miatt elítélt áldozatot rendszeresen megverték rabtársai, több csontja is el volt törve, ám halálának oka belső vérzés volt. A négyfős cellában történtekről egyelőre hallgatnak, az esetet a rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja, ezzel párhuzamban a büntetés-végrehajtás által indított belső vizsgálat sem zárult még le.
 
Ahogyan a való életben, a börtönökben is egyfajta mikrotársadalomban élnek a rabok. – A büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben a személyes biztonságod attól függ, hogy mennyi pénzed van és milyen kapcsolatokkal rendelkezel, így világos, hogy a Száva klán tagjait például nem kezdik el csicskáztatni – fogalmaz az ügyvéd, majd hozzáteszi: jelenleg legalább tizenöt ügye van súlyos testi sértés miatt. Mint mondja: mindig azt javasolja a védenceinek, ne beszéljenek arról, hogy miért kerültek be. A zárt falakon belül egy különálló igazságszolgáltatás működik. Az elítéltek előszeretettel önbíráskodnak. Emellett rengeteg mentálisan sérült rab van, akik egyébként is nehezebben kezelik a konfliktusokat, de lehet egyszerű szerelemféltés, szexuális zaklatás is a zárkatársak között.
 
Pedig az elítélteknek számos lehetőségük van arra, hogy jelezzék, jelentsék az erőszakot, legyen az testi vagy lelki; saját reintegrációs tisztjük van, és naponta érintkeznek egy pszichológussal is. Tavaly összesen 70 súlyos testi sértés történt országosan a bv-intézetekben, idén pedig 44 alkalommal bántalmazták egymást a rabok – tájékoztatta lapunkat Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője, majd hozzátette: könnyű testi sértés 2016-ban kicsivel kevesebb, 67 esetben történt, az idei évben pedig eddig 23-szor fordult elő.

Címke:   erőszak önbíráskodás elhelyezés biztonság