Egyre leleményesebb módszerek a börtönökben

Szerző: Farkas Dávid / InfoRádió

Link: http://inforadio.hu/belfold/2017/06/16/egyre_lelemenyesebb_modszerek_a_bortonokben/

Dátum: 2017.06.16.
Egyre kisebb eséllyel jutnak be tiltott tárgyak a fogvatartottakhoz a hazai börtönökben, pedig a trükkös csomagokból nincsen hiány – mondta az InfoRádiónak a Büntetés-végrehajtási Szervezet szóvivője, Orosz Zoltán.
 
Tavaly 1459 mobiltelefon illegális bejuttatását akadályozták meg a kollégák, idén pedig eddig már majdnem nyolcszázat foglaltak el – közölte a szóvivő.
 
Hozzátette: ezek általában nem a mindennapokban használt nagy méretű készülékek, annál sokkal kisebbek, és a fémtartalmuk is sokkal kisebb.
 
Orosz Zoltán elmondta, hogy a fogvatartottak egyre leleményesebbek és kifinomultabb módszerekkel próbálják bejuttatni a tiltott tárgyakat a börtönökbe.
 
Kiemelte: minden eszközzel azon vannak, hogy megakadályozzák, hogy a tiltott tárgyak – főleg a mobiltelefonok – bejussanak a börtönökbe.
 
„Profinak kell lennünk. Ha leleményes a hozzátartozó, akkor nekünk is olyan leleményes eszközhöz kell nyúlnunk, amivel meg tudjuk akadályozni azt, hogy bejussanak ezek a készülékek” - indokolta.
csomag
 
Elmondta, hogy időnként preparált dobozba, élelmiszerekbe, dohányba, kávéba vagy teába rejtik ezeket a készülékeket.
 
„Ha tiltott tárgyat találunk a börtönökben, akkor vizsgálatot indítunk, a fogvatartottat pedig fegyelmi, nagyon indokolt esetben pedig büntetőeljárás formájában felelősségre vonjuk. Szigoríthatjuk a biztonsági szabályokat, és részlegesen korlátozhatjuk a kapcsolattartást” - ismertette a következményeket Orosz Zoltán.
 
Hozzátette, hogy minden esetben vizsgálják a hozzátartozók felelősségét is, és ha bebizonyosodik, hogy szándékosan került bele a csomagokba a tiltott tárgy, akkor a börtönparancsnokok megteszik a szükséges jogi ész szakmai lépéseket is.
 
„Ezzel elveszíthetik a fogvatartottak az esélyt arra, hogy hamarabb szabadulhassanak a jó magaviseletük miatt” – mondta a Büntetés-végrehajtási Szervezet szóvivője.

Címke:   tiltott tárgy bejutási csatornák biztonság