Rabok keze nyomán szépült meg a szabadtéri színpad

Szerző: Hajdu Zsolt (DN), Fotó: Baranya Megyei Bv. Intézet / bama.hu

Link: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/rabok-keze-nyoman-szepult-meg-a-szabadteri-szinpad-732627/

Dátum: 2017.06.17.
Már évek óta szervezik a rabok közösségi jóvátételét, munkáját Pécs közterületein.
 
Meglehetősen szokatlan látvány a rabszállító kocsi közvetlenül a pécsi szabadtéri színpad bejárata előtt, az elmúlt napokban nem is egyszer fordult meg itt a jármű. A kora délutáni napsütésben nem színházi előadásra érkeztek a fogvatartottak, hanem az önként vállalt jóvátételi munka keretében a színpad és a nézőtér környezetében a zöldfelületek rendezését, karbantartását, takarítását végezték. Az összegyűjtött hulladékot kupacokba halmozták, hogy könnyebb dolguk legyen a szállítóknak.
 
Idén összesen öten jelentkeztek a feladatra
 
Mint Kapitány Andrea, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtófelelőse elmondta, az intézetek az alapfeladatuk maradéktalan ellátása mellett saját megyéjükben szervezhetnek közösségi jóvátételi programot. Idén öt elítélt jelentkezett a munkára.
 
– A közösségi jóvátétel olyan tevékenység, amely az okozott sérelem vagy kár szimbolikus helyreállítására irányul, ezáltal alkalmas a közösség kiengesztelésére, befogadó magatartásának erősítésére. A helyi közösség számára szervezett reintegrációs program célja a fogvatartott szembesítése az általa elkövetett bűncselekménnyel, tudatosságának növelése és felelősségvállalásának elősegítése, valamint szimbolikus módon a helyi közösség számára nyújtott jóvátétel során a megjelenő közösségi értékekhez és érdekhez való elköteleződés erősítése, ezáltal a bűnmegelőzés elősegítése.
 
Nem jár külön fizetés az elvégzett munkáért
 
– A programba olyan jogerős szabadságvesztésre vagy elzárásra ítélt fogvatartott vonható be, aki arra önként jelentkezik, a jóvátételi tevékenység elvégzésére egészségi alkalmassági szempontból megfelel, az egyéni kockázatértékelése és rezsimkategóriába sorolása alapján azon részt vehet, tudomásul veszi, hogy a jóvátételi programban történő részvételért külön díjazásban nem részesülhet. A börtönben lévő elítéltek között pedig mindig vannak, akik szívesen vesznek részt ilyen jellegű munkavégzésben, hogy ezzel is hozzájáruljanak a közösségi értékek szépítéséhez, megőrzéséhez.

Több helyen dolgoztak már a városban
 
A jóvátételi munka megszervezésére és lebonyolítására az intézet idén is a Gerillart Kulturális Közhasznú Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást. Az elmúlt években a jóvátételi munka keretében elvégezték a fogva tartottak a Kálvária domb, valamint az északi várfalsétány másfél hektáros területét. Ezek a helyszínek gépekkel nehezen közelíthetők meg, ezért választották ki a munkavégzéshez. A tervek szerint a jövőben is folytatnák a már jól bevált programot, hasonló helyszínekkel.
 

Címke:   Pécs jóvátételi munka együttműködés