Piacképes szakmát szereztek az elítéltek Sopronkőhidán

Szerző: Fotó: BVOP / cyberpress.hu

Link: http://cyberpress.hu/piackepes-szakmat-szereztek-az-eliteltek-sopronkohidan/

Dátum: 2017.06.23.
Negyven fogvatartott szerzett OKJ-s szakmunkás-bizonyítványt a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. A megszerzett villanyszerelő, kőműves és hidegburkoló, illetve a festő-mázoló képesítés tovább növeli a szabadulás utáni elhelyezkedés esélyeit.
 
Sopronkőhidán 2015 őszén indult a szakmaképzés, akkor még csak kőműves, szobafestő és mázoló, valamint villanyszerelő képzésekkel. 2016-tól ez kiegészült a hegesztő és a rendkívül népszerű szakács oktatással is. Így már öt szakmában szerezhetnek képzettséget a tanulni vágyók. Az oktatásra nagyrészt a délelőtti munkavégzést követően jártak a rabok. Szabaduláskor komoly előnyt jelenthet, hogy az elméleti tudáson kívül a gyakorlati tapasztalatot is megszerezhetik a börtönévek alatt, hiszen a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál – jelen esetben a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-nél – dolgozhatnak az adott szakmában.
 
A büntetés-végrehajtás olyan hiányszakmákban igyekszik a fogvatartottak számára gyakorlatorientált képzést biztosítani, amely javíthatja a szabadulás utáni munkaerőpiaci esélyeiket. Országosan 16 bv. intézetben szervezünk ilyen képzéseket, az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a szakács, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és burkoló. OKJ-s szakvégzettséget adó képzéseinkben jelenleg több mint 600 fogvatartott vesz részt.
 
A magyarországi intézetekben elhelyezett mintegy 18 000 fogvatartott közül évente mintegy 2200-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. Szinte minden végrehajtó intézetben létrehoztuk az általános iskolai mellett a középiskolai oktatást, sőt, felsőfokú tanulmányok végzését is biztosítani tudjuk az elítélteknek.
 
 

Címke:   Sopronkőhida szakmaképzés reintegráció