Állatok nevelik a rabokat a váci börtönben

Szerző: S.D. / BorsOnline

Link: http://www.borsonline.hu/20140526_allatok_nevelik_a_rabokat_a_vaci_bortonben

Dátum: 2014.05.26.
Ödön, az ékszerteknős, Cimbi és Cimbiné, a nyuszik, valamint Pszicho és Killer, a két kis hörcsög boldogan éldegél a váci börtönben. Elítéltek gondoskodnak róluk terápiás céllal.

Tündéri állatok élnek marcona nehézfiúkkal és furfangos simlisekkel. A büntetés-végrehajtásban az elítéltek kötelező munkavégzésén túl számos olyan nevelési módszert alkalmaznak, amivel segíthetik a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését. Egyre több börtönben alkalmazzák az állatterápiát.

A váci börtönben tölti szabadságvesztését a 34 esztendős Kovács István. Amikor nem az asztalosműhelyben dolgozik, akkor a külön erre a célra kialakított helyiségben gondozza a börtön háziállatait. – Van itt ékszerteknős, hörcsög és nyúl is – mutatja. – Szeretek velük foglalkozni, megnyugtat.

– Ez a cél. A másik fontos dolog, hogy megtanulják a gondoskodást. Az állatokkal való törődés fejleszti az együttérzés képességét. Van egyfajta kisugárzásuk is, ami jótékony hatással lehet egy indulatos személyiségre – véli dr. Végh József kriminálpszichológus, hozzátéve: az állatterápiával az elítéltek érzelmi élete is fejlődik. Kovács István mielőtt bekerült a váci börtönbe, melegburkolóként dolgozott. Azt mondja, ha kiszabadul, ismét a szakmájában szeretne elhelyezkedni, s az is biztos: tart majd állatot.
Ödön, a 15 esztendős ékszerteknős három éve lakik a váci börtönben. Egy bv-s alkalmazott adományozta az intézménynek. Fajtájához képest idősnek számít, a látása sem a régi, ezért Kovács Istvánnak gondosan figyelnie kell, hogy a páncélos megtalálja az akváriumba dobott finom falatokat.

Szirmabesenyőn (Borsod-Abaúj-Zemplén) a fiatalkorúak bv-intézetében négy éve kezdték el a cellakutya programot, amelyben egyszerre négy-öt fogvatartott vehet részt. A fiatal rabok leendő vakvezető kutyákat oktatnak az alapvető szociális készségekre. Ennek során megtanulják az erőszakmentes aka­rat­ér­vé­nye­sí­tést és azt, hogy ne vegyék el a másét.

Különböző nyugat-európai országok börtöneiben már bevett dolog, hogy a rabok tengerimalacokat nevelhetnek terápiás céllal. Magyarországon a szegedi Csillag börtönben találni néhányat, a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt rabok nevelgetik-szeretgetik őket, így megismerik a kötődés érzését.

Címke:   Vác állatterápia reintegráció