Korszerűsítések a nagyváradi börtönben

Szerző: Neumann Andrea / Erdély Online

Link: http://www.erdon.ro/korszerusitesek-a-nagyvaradi-bortonben/3535251

Dátum: 2017.06.30.
Új hőközpontja van a váradi börtönnek és év végéig több cellát is zuhanyozóval látnak el. Pénteken az érdeklődőknek alkalmuk nyílt megtekinteni az intézménnyel kapcsolatos újdonságokat.
 
Nyílt kapukkal ünnepelték a Romániai Börtönalkalmazottak Napját a nagyváradi börtönben, spéntek reggel a sajtósok tekinthették meg a város szívében lévő intézményt. Paul Marius Hliban igazgató és Pop Octavian aligazgató fogadta a jelenlévőket, később Gabriel Ţica nevelésért felelős aligazgató és  Adina Claudia Bîrda szóvivő is válaszolt a kérdésekre. Először az új hőközpontot mutatták meg – mint elhangzott, a régebbivel kapcsolatban sok lakossági panasz érkezett, mivel szennyezte a levegőt, ez a mostani viszont gázzal működik és nagyobb kapacitású is a réginél. Segítségével lehetővé vált, hogy a fogvatartottak minden nap zuhanyozhassanak – korábban ez csak hetente két-három alkalommal volt lehetséges, s csak azok számára mindennap, akik „külső” munkahelyeken dolgoztak.
 
Kevéssé nyitottak…
 
Megnéztük a modern videokonferencia termet is, melynek az lenne a lényege, hogy a kisebb jelentőségű tárgyalásokat, feltételes szabadlábra helyezéseket akár „online” is le lehessen bonyolítani – sajnos, mint elhangzott, az igazságszolgáltatás képviselői kevéssé nyitottak az újításokra, s még mindig minden apró cseprő ügyért személyes jelenlétet várnak el, a tárgyalás gyakorta más városban zajlik, s a váradi börtönnek ilyenkor külön, speciális járművet, sofőrt, két kísérőt kell biztosítania az érintett fogvatartottaknak, ami igen költséges.
 
A váradi fogvatartottak legtöbbje zárt, vagy különleges biztonsági előírásokat szükségeltető rezsimben van, egy részük előzetes letartóztatását tölti, s jóval kevesebben vannak nyílt rezsimben. A különbség az, hogy az előbbi kettő esetében a cella zárt és a felügyelet szigorúbb, míg a nyílt rezsimben lévők cellája nyitott, mehetnek például könyvtárba, egy részük felügyelet nélkül jár ki dolgozni. A letöltendő ítéleten belül a rezsim módosulhat, attól függően, hogy ki milyen magaviseletet tanúsít.
 
A cellák két, hat vagy több ágyasak, egy cellában sincs több mint húsz személy, tudtuk meg. Mindegyik cellában van folyóvíz és illemhely, s a legújabb terv az, hogy év végéig huszonegy cellát bezárható zuhanyozóval lássanak el. A nagyváradi börtön 599 hellyel rendelkezik és jelenleg a fogvatartottak száma 446. Általában megvan az előírások szerinti, személyenként négy négyzetméternyi terület. Az önmagukkal, vagy másokkal szemben agresszív magatartást tanúsító fogvatartottak számára kialakítottak egy speciális, teljesen üres cellát, mely hófehér, rugalmas falakkal, padlózattal rendelkezik. Két éve létezik és több mint két személyt nem zártak be ide. Aki eljut idáig, és meglátja, általában azonnal lenyugszik, hangzott el.
 
A pénteki látogatáskor szó esett a 21 napos karanténról, melynek keretében pszichológus, szociális munkás, pap beszél a fogvatartottal, s felmérik egyebek mellett az iskolázottságát és azt is, hogy a családja mennyire tud majd neki segíteni a kiszabadulását követően. A legnagyobb támogatás ugyanis minden esetben a család, soha sem a társadalom, mondta el Gabriel Ţica, aki tavaly egy könyvet is megjelentetett a visszaeső bűnözés és a társadalmi kirekesztettség közötti kapcsolatról.
 
A későbbiekben a konditermet, az orvosi és a fogorvosi rendelőt is megnéztük, s szó esett arról, hogy hamarosan működni fog a táv-kivizsgálásra kialakított terem is, hogy a krónikus betegeket ne kelljen minden alkalommal Désre szállítani.
 
Korszerű központ
 
Újabban egy korszerűen berendezett, több, berendezett irodából álló nevelési központtal is rendelkezik a börtön – itt négy pszichológus és két szociális munkás dolgozik. Mint megtudtuk, naponta 150-en is kérnek pszichológiai tanácsadást, viszont ez javarészt a sokkal szegényesebben berendezett „klubhelyiségben” zajlik, a korszerű irodák legtöbbjébe a fogvatartottak nem bejáratosak.
 

Címke:   korszerűsítés sajtólátogatás Románia Nagyvárad