Ilyen a börtönélet: műsor a közrádióban

Szerző: MTI, Eger TV / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/05/27/ilyen-a-bortonelet-musor-a-kozradioban/?source=hirkereso

Dátum: 2014.05.27.
Élőben jelentkezett hétfő délután az egri börtönből a Kossuth Rádió Közelről című műsora. A műsor célja az volt, hogy megismertessék a hallgatókkal a rácsok mögötti életet, és ezzel segítsék a szabaduló elítéltek visszailleszkedését.

Hétfőn a Kossuth Rádió „Közelről" című műsorának stábja is részt vett a rabok életében. A kétórás élő műsor célja az volt, hogy bemutassák az életet a a rácsok mögött. A műsor szerkesztője beállt a rabok közé, részt vett a sorakozón és a napi munkában is az egri börtönben.

Magyarországon jelenleg 18 ezer ember él börtönben. Kránitz Balázs szerkesztő-műsorvezető  szerint van egyfajta elképzelés a kinti világból, ugyanúgy, mit ahogy nekünk is megvan, hogy milyen lehet a börtönélet. "Ugyanakkor újságíróként azt láttam, hogy teljesen más viszonyok uralkodnak, és hogy jó lenne ezt megmutatni, hogy tényleg a valóságban miről szól a büntetés-végrehajtási intézet, milyen a napirend, hogy élnek, hogy telnek itt a hétköznapok" - tette hozzá.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetői abban bíznak, hogy ha az emberek többet tudnak a börtön-viszonyokról, akkor a szabaduló elítéltek könnyebben vissza tudnak illeszkednek a kinti hétköznapokba.

Juhász Attila, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a Híradónak azt mondta: minél több lehetőséget kell felkínálni a fogvatartottaknak, mert nincsenek varázsszerek, az egyik program az egyik fogvatartottnál működik jól, a másik másnál.

A Kossuth Rádió Közelről című műsora évente többször is jelentkezik rendhagyó műsorral. A hétfői médiatörténeti jelentőségű volt: Magyarországon először jelentkezett élő rádióadás egy börtönből.

Az elítéltek reggel fél ötkor kelnek, kettőkor végeznek. Országosan a fogvatartottak 60-65 százaléka dolgozik így.

Címke:   Eger tudósítás rádió nyilvánosság