Arra nem tudsz felkészülni, hogy egyéves korában elveszik a csecsemődet

Szerző: Pintér Luca, Fotó: Kálló Péter / velvet.hu

Link: http://velvet.hu/helyszinelo/2017/07/05/anya-gyerek_reszleg_kecskemet_tokol/

Dátum: 2017.07.05.
Évente átlagosan 20 nő szül a tököli Büntetés-Végrehajtás Központi Kórházában, de csak egy részük kerülhet át Kecskemétre, ahol az ország egyetlen anya-gyermek körlete található. Olyan fogvatartott nőket helyeznek el itt csecsemőikkel, akik már a börtönben szültek. De mi a sorsuk a büntetés-végrehajtás kötelékében világra jött gyerekeknek? Mikor, hova kerülnek, és meddig maradnak?
 
A Büntetés-Végrehajtás Központi Kórház szülészetén és a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Anya-gyermek Részlegén párhuzamosan követtük végig a folyamatot, és közben úgy hozta az élet, hogy azt is láthattuk, hogyan zajlik egy szülés a tököli rabkórházban.
 
Máté alig múlt öt hónapos, de az már most bizonyos, hogy az élete egészen máshogyan kezdődött, mint ahogy az általában szokott. Születési anyakönyvi kivonatában Tököl szerepel, jelenleg pedig a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben él. Fél évig még biztosan.
 
Édesanyja két nappal az előzetes letartóztatása előtt tudta meg, hogy állapotos, de a babát így is vállalta. Éva akkor volt öthetes terhes, kisfia pedig már a tököli rabkórházban született. Innen kerültek át a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Anya-gyermek Részlegére, ahol összesen 20 kismamát tudnak elhelyezni a csecsemőikkel.
 
Ők mehettek, de a közös elhelyezés nem minden esetben ilyen egyértelmű. Ha ugyanis az anya nem vállalja a gyermek gondozását, egészségügyi állapotánál fogva nem képes ellátni csecsemőjét, kiskorú gyermek sérelmére követett el bűncselekményt, vagy a bíróság korábban már tiltotta el gyereke gondozásától, akkor az Országos Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnoksága (BVOP) biztosan nem engedélyezi az anya és az újszülött közös elhelyezését.
 
De még ha engedélyezi is, az sem tart örökké. 2013. július 1. előtt csupán fél évet tölthettek együtt a fogvatartott nők csecsemőikkel. Egy ombudsmani javaslat hatására, négy éve ezt fél évvel emelték, vagyis ma a fogvatartott anyák egy évet lehetnek együtt gyermekükkel.
 
2018. január 1-től a szabályozás megint változik, és már nem csak a bv-kórházban született csecsemők kerülhetnek az édesanyjukkal Kecskemétre, hanem azok a kisgyerekek is, akik még nem töltötték be az egyéves kort, amikor anyjuknak börtönbe kellett vonulnia.
 
12 hónaposan viszont minden gyerek kikerül a börtönből – akkor is, ha az anya még marad. Ez a legtöbb európai országhoz képest még mindig rettenetesen rövid idő. Dániában, Olaszországban, Lengyelországban és Németországban alapból 3 évig lehetnek a fogvatartott nőkkel csecsemőik. Franciaországban 18 hónapot tölthetnek együtt, amit 2 évvel meghosszabbíthatnak, de az Egyesült Királyságban is 21 hónap a maximum közösen eltölthetett idő.
 
Máté édesapja és édesanyja egy éve, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt került előzetes letartóztatásba. Ennél többet az ügyészség kérésére viszont nem tudhatunk arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják a 31 éves nőt. Mivel korábban soha nem volt büntetve, úgy számol, ha elítélik, kedvezményekkel együtt legfeljebb 8 hónapot kell még leülnie, miután Mátét elveszik tőle.
 
Mert 2018. január 23-án biztos, hogy elveszik – itt, Kecskeméten pedig ezzel a tudattal sokkal nehezebb együtt élni, mint elviselni a bezártságot. 
Azért nagyon nehéz, mert tényleg minden nap eszemben van este, hogy már csak ennyi idő és ki kell adni, tehát lelkileg nem nagyon lehet ezt feldolgozni... Én nem nagyon tudok rá készülni, ezzel nap mint nap meg kell küzdeni.
 
Amikor erről kérdeztük, Éva többször elérzékenyült, de azt mondta, itt nem lehet sírni, mert ha az ember elindul egy lejtőn, onnan nincs megállás. Éppen ezért teret sem ad ezeknek az érzéseknek. Neki ez a túlélési stratégiája.
 
Pedig ők ketten még szerencsésebb helyzetben vannak: rendszeresen látogatja őket a nő édesanyja és 3 éves kislánya, Mátéhoz pedig – a BVOP engedélyével – a szintén előzetesben ülő apja is eljöhet havonta egyszer. Már az is biztos, hogy a kisfiú egyéves korában a nagymamához kerül majd, ő lesz ugyanis a gyerek ideiglenes gyámja, amíg a fogságban lévő szülők felügyeleti joga szünetel.
 
Kovács Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet alezredese szerint az ilyen mértékű támogatás egyébként nem jellemző. Ritka a biztos háttér, sokakat pedig a nagy távolságok miatt egyáltalán nem látogatnak.
 
„Jelenleg 10 nő tartózkodik a körleten a csecsemőjével, de csak 5 fogvatartotthoz járnak rendszeresen. A legutóbbi statisztikák szerint viszont egy év után ugyanannyi gyerek került rokonhoz, mint nevelőszülőhöz, vagy állami gondozásba.”
 

Címke:   szülés anya-gyermek körlet börtönkórház