Angol nyelvű adással erősít a Sing Sing fm. Győr nevű börtönrádió

Szerző: Bajzát Zsuzsi, Fotó: Marcali Gábor / Győr+

Link: http://gyorplusz.hu/article/angol_nyelvu_adassal_erosit_a_sing_sing_fm_gyor_nevu_bortonradio.html

Dátum: 2017.07.05.
A kisalföldi megyeszékhely büntetés végrehajtási intézetében másfél éve működik börtönrádiós program a budapesti Adj Hangot Egyesület, Mihály Attila az intézmény parancsnoka, és három győri mentor jóvoltából. A váltakozó létszámmal, de folyamatosan üzemelő reintegrációs kezdeményezés minden héten új műsorral várja a hallgatókat. A médium adása a belső televíziós hálózaton érhető el, a szintén tájékoztatásra szolgáló képújság alatt.
 
Az elmúlt időszakban megnövekedett a külföldi fogvatartottak száma az intézményben, nekik szerettek volna valahogy segíteni azok a rádiósok, akik már régóta a csapatot erősítik. Gyula a kezdetektől főszerkesztője a Sing Sing fm. Győrnek, kérdésünkre elmondta, a plusz munka helyett inkább az lebegett a szemük előtt, hogy új kihívásokat találjanak a rutinná vált, de mindegyikük által rajongásig szeretett szabadidős elfoglaltságban.
 
Ebben nagy segítsége volt a szerkesztőségnek Iván, aki egy szerb nemzetiségű fogvatartott, viszont anyanyelvi szinten beszél angolul. Ez egyébként a közös nyelv a külföldi elítéltek és az őrök között. A cél egyfajta nyelvtanítás - emelték ki a rádiósok. De nem a legbonyolultabb nyelvtani szabályokat szeretnék elmagyarázni a nem magyar ajkú társaiknak, sokkal inkább a hétköznapokban segítenék őket. Ennek megfelelően a tervezett leckék között szerepel a napszaknak megfelelő köszönés elsajátítása, a kérem és az akarom közötti különbségek megértetése és az a számunkra egyszerűnek tűnő dolog is, hogy hogyan kell elmondani, ha fáj valamijük.
 
A Sing Sing Fm. Győrben egyébként is megjelenő börtöninfók is helyet kapnak az angol nyelvű műsorban, valamint a sokakat érintő, büntetés végrehajtással kapcsolatos jogszabály-módosításokról is beszámolna a műsor szerkesztője. Iván nagyon szereti a történelmet, különösen érdekesnek találja hazánk múltját, így első műsor gyanánt egy kis áttekintésre hívta a hallgatóit. Mesélt nekik Magyarország kultúrájáról, földrajzi elhelyezkedéséről is, de kiemelte a fővárost, Budapestet és a legfontosabb látnivalókat is.
 
A visszajelzések nagyon pozitívak. Az intézmény vezetése is üdvözölte a kezdeményezést, a külföldi hallgatóság pedig először meglepődött, hogy rájuk is gondoltak a rádiósok, de utána nagy örömmel fogadták a műsorokat, és minden héten várják az újabb adást.
   

Címke:   Győr börtönrádió külföldi fogvatartottak nyelv