Mexikói börtönlázadás - 28 halálos áldozat

Szerző: Fotó: AFP/Pedro Pardo / Népszava Online

Link: http://nepszava.hu/cikk/1134086-mexikoi-bortonlazadas---28-halalos-aldozat

Dátum: 2017.07.07.
Legkevesebb 28 ember veszítette életét egy mexikói börtönben kitört összecsapásban. A Guerrero állambeli Acapulcóban, a Las Cruces állami börtön legszigorúbban őrzött szárnyában, rivális bandák között tört ki hadakozás, noha nem tudni, hogy mi volt a kiváltó ok. 
 
Hajnali négykor kezdődött a lázadás, a rendőrséget és a katonaságot is kirendelték a verekedés megfékezésére. Sokan megsebesültek, az áldozatokat megkéselték, több foglyot lefejeztek. Guerrero az egyik legveszélyesebb mexikói állam, az illegális drogtermelés egyik központja. Az incidens Mexikó számára igen kínos, mivel éppen akkor történt, amikor Acapulcóba látogatott az amerikai belbiztonsági miniszter, John Kelly.
 
A mexikói börtönviszonyok elviselhetetlenek, a börtönök túlzsúfoltak, a La Cruces börtönben mintegy 2000 rabot tartanak fogva. A helyi emberi jogi bizottság májusban kiadott éves jelentése már felhívta a figyelmet, hogy a börtönök vezetése nem gyakorol tényleges ellenőrzést, a foglyok önigazgatási rendszere pedig az erőszak és a korrupció melegágya. A bizottság 154 börtönt látogatott meg, ezek közül 71-ben a foglyok „uralkodnak”. Rendszeresek az összecsapások, júniusban az ország északi részén négy fogoly és három rendőr veszítette életét egy börtönlázadásban, márciusban négy foglyot mészároltak le a társai.
 

Címke:   börtönlázadás erőszak biztonság Mexikó