Sokszoros a túljelentkezés a komlói börtönbe

Szerző: Palotás P., Fotó: MTI / Pécsi Újság

Link: http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/sokszoros-a-tuljelentkezes-a-komloi-bortonbe--nem-tudni-mikor-adjak-at-az-intezmenyt

Dátum: 2017.07.11.
Munkára jelentkezőkből nincs hiány, az építéssel kapcsolatos megfelelő ajánlatból viszont annál inkább a leendő komlói börtön kapcsán. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) úgy tájékoztatta lapunkat, a közbeszerzés jelenleg is folyamatban van. A nyitás tervezett dátumát nem árulták el.
 
Mint ismert, büntetés-végrehajtási intézet épül Komlón, ahol összesen kétszázötven munkavállaló dolgozhat majd. Miután azonban a beruházással kapcsolatos tendert a túl magas összegű ajánlatok miatt nemrég visszavonták, az átadás időpontja meglehetősen bizonytalanná vált.
 
Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságot, ők írásban annyit közöltek, „a börtönépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van". Arra a kérdésünkre, hogy mikor várható a komplexum megnyitása, nem kaptunk választ. Korábban egyébként a 2019-es átadást tartották reálisnak a szakemberek.
 
A tendertől függetlenül a dolgozók egy részének felvétele már megtörtént, képzésük jelenleg is zajlik.
 
Megtudtuk, a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros a túljelentkezés, egészen pontosan 821-en adtak be önéletrajzot. A BvOP tájékoztatása szerint többségük (504 fő) középfokú, 317 érdeklődő pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A nemek arányát tekintve szorosabb a „verseny", mindössze tizenhét fővel vannak többségben a férfiak.
 
A jelentkezőknek komoly alkalmassági vizsgálaton kell átesniük, ezeket folyamatosan végzik a szakemberek.
 
Az intézmény befogadóképességével kapcsolatos tervek nem változtak, ötszáz fő elítélt tölti majd a büntetését a börtönben.

Címke:   Pécs börtönépítés felvételi eljárás Komló