Biztonságos lenne az újfalui kórház, szigorú látogatási renddel

Szerző: HBN–KZS, Fotó: Kovács Péter / Hajdú Online

Link: http://www.haon.hu/biztonsagos-lenne-az-ujfalui-korhaz-szigoru-latogatasi-renddel/3555520

Dátum: 2017.07.19.
Ezt dr. Csiba Gábor, a büntetés-végrehajtási (bv.) egészségügyi központ kialakításának és felügyeletének koordinálásáért felelős miniszteri biztos mondta, reagálva arra, hogy a napokban Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője Berettyóújfaluban megtartott sajtótájékoztatóján következetesen börtönkórházként és rabkórházként emlegette a kormányzati beruházásban 4,5 milliárdos költséggel, legalább 200 új munkahelyet létrehozó, a bihari városba tervezett beruházást. Az épület egyébként a jelenlegi kórháztól teljesen elkülönülten, a 42-es főút felé eső részen épülne fel.
 
Elsősorban betegek
 
– Fontos hangsúlyozni: beteg embereket kezelnek majd a bentfekvő részleggel és szakrendelőkkel ellátott Fogvatartottak Egészségügyi Központban.

„Akik ide kerülnek, azokat a szabadságuktól és nem az egészséghez, gyógyuláshoz való joguktól fosztották meg.”
 
Az egészségügyi dolgozók nem tehetnek különbséget a gyógyulni vágyók között, számukra mindenféle jelző nélkül, csak beteg létezik – jelentette ki dr. Csiba Gábor hozzátéve, hogy a beteg rabtól nem kell félni, ő elsősorban a gyógyulásával, nem mással van elfoglalva.
 
– A látogatás rendje rendkívül szigorú és biztonságos minden intézetben, így a bentfekvő egészségügyiben is – folytatta a miniszteri biztos. – Egy kezelthez havonta maximum két alkalommal és legfeljebb két látogató mehet, mégpedig személyre szóló meghívólevéllel, időpontjában igazodva a busz-vagy vonat menetrendjéhez. A látogatás tehát semmilyen veszélyt nem hordoz magában. Attól a bűnelkövetőtől, aki bent van egy bv. intézetben, a polgárok már biztonságban vannak. Aki még nincs bent, attól kell félni.

Csak kevés aláírás jött össze
 
– Miért nem Ózdon tiltakozik a Jobbik, miért Berettyóújfaluban, ahol nem börtön, hanem egészségügyi központ épül. Ózdon köztudomású, hogy Jobbik adja a polgármestert, és a város önként jelentkezett a börtönépítési programra. Ennek egyik kedvezményezettje Ózd, ahol hamarosan felépül a börtön – tájékoztatott dr. Csiba Gábor, aki elmondta azt is, hogy abszolút téves az az állítás, miszerint Miskolcon a Jobbik aláírásgyűjtési akciója hiúsította meg a bv. egészségügyi központ létesítését.
 
– A 160 ezres Miskolcon ismereteim szerint elenyésző számú tiltakozó aláírást sikerült összegyűjtenie a pártnak. A borsodi megyeszékhelynél a kormány döntött úgy, hogy ne ott épüljön föl az egészségügyi intézmény. Szikszó esetében, pontosabban a térség települései viszonylatában az önkormányzatok önként jelentkeztek, hogy az említett egészségügyi központot a megyei kórház ottani intézmény részében valósítsa meg az állam. Szakmailag egyébként fel sem vetődött Szikszó neve.

Dolgozók és beszállítók
 
Dr. Csiba Gábor kijelentette: nem elsősorban a tököli egészségügyi intézmény munkatársai jönnének át a majdani, berettyóújfalui kórházba dolgozni, mivel munkájukra a jelenlegi helyszínen is szükség lesz, illetve a közeli Budapesten találnak maguknak állást. – Helyben vagy a környéken élő embereket alkalmaznak elsősorban a berettyóújfalui intézményben. A Fogvatartottak Egészségügyi Központja nem csak a foglalkoztatás miatt lesz előnyös a városnak, a vonzáskörzetének, hanem a beszállítók, a szolgáltatók is itteni vállalkozók közül kerülnek majd ki – részletezte a miniszteri biztos.
 

Címke:   börtönkórház lakossági fórum Berettyóújfalu