Ötmilliárdért rendel az állam a börtönökből - egyenruhát és bútorokat kérnek

Szerző: Éber Sándor / Világgazdaság Online

Link: http://www.vg.hu/kozelet/otmilliardert-rendel-az-allam-a-bortonokbol-egyenruhat-es-butorokat-kernek-428336

Dátum: 2014.05.29.
A büntetés-végrehajtás elítélteket foglalkoztató gazdasági társaságai tavaly mintegy 5,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a központi ellátásban.

A büntetés végrehajtás gazdasági társaságai által készített termékek közül a ruházat iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet – nyilatkozta lapunknak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). A központi ellátásban megkötött szerződések 48 százaléka volt a ruházati termékekhez köthető, főként egyen-, munka- és fogvatartotti ruhákat rendeltek meg. Jelentős kereslet volt még az iroda-, konyha- és zárkabútorok, a lábbelik, a mosodai szolgáltatás, valamint a nyomtatványok, nyomdai szolgáltatások iránt.

A teljes körű fogvatartotti foglalkoztatás elérése érdekében a büntetés-végrehajtási (bv.) szervezet ellátási kötelezettségét (Központi Ellátó Szerv) kiterjesztették a központi államigazgatási és a rendvédelmi szervekre, 2012-től az állami kórházakra, a szociális és a honvédelmi tárcához tartozó intézményekre. A költségvetési szerveknek 100 ezer forint felett a BVOP gazdasági társaságaitól kell beszerezniük bizonyos árukat, szolgáltatásokat egy listáról.

Ez a lista számtalan árut és szolgáltatást tartalmaz, szerepel rajta ágynemű, láthatósági mellény, taktikai öv, pizsama, málhazsák, spirálfüzet, madáretető, fejfa, zárkaajtó, bölcső, fekvenyomó pad. A szolgáltatások között van hulladékgazdálkodás, elektronikai hulladék begyűjtése, tereprendezés, szemétszedés, növényzetirtás is.

Az oktatásban a Klik egyes tankerületei gyűjtik össze a hozzájuk tartozó iskolák, intézmények ellátási igényeit. Főként iskolai bútort, háztartási- és egészségügyi papírtermékeket rendelnek. Tavaly tankerületektől nem érkezett jelentős megkeresés. Az egészségügyi intézmények leggyakrabban mosatási szolgáltatás, egészségügyi és műtős textília, ruházat, valamint háztartási- és egészségügyi papírtermékek beszerzése kapcsán fordulnak a büntetés-végrehajtáshoz.

Tavaly a központi ellátás teljesítésére 6,8 milliárdos értékű igényt jeleztek. A végül megkötött szerződések teljesítése 2013-ban meghaladta a nettó 5,5 milliárd forintot. 2013 végén a fogvatartottak létszáma közel 18 ezer fő volt (142 százalékos telítettség), a 12 ezer jogerős elítélt közül mintegy 3500-an dolgoztak a gazdasági társaságoknál, és majd ugyanennyien a börtönök fenntartásában (konyha, mosoda, karbantartás).

A bv. cégeinél bevezették az Állami Partner védjegyet, melyben 11 gazdasági társaság vesz részt. Kalocsán az Adorján Tex Kft. (textilipar), az Állampusztai Kft. (mezőgazdaság), az Annamajori Kft. (növénytermesztés, állattenyésztés, méhészet, pékség), a budapesti BUFA Kft. (bútor), a tököli Duna Papír Kft., a váci Duna-Mix Kft. (nyomda, varroda, fémtechnológia, asztalosüzem), a balassagyarmati Ipoly Cipőgyár Kft., a szegedi Nagyfa-Alföld Kft. (növénytermesztés, állattartás, bútorgyártás), a márianosztrai Nostra Kft. (faipar), a pálhalmai Agrospeciál Kft. (növénytermesztés, állattenyésztés, biogáz üzem, mosodai szolgáltatás) és a Sopronkőhidai Kft. (ruhaipar, raklapgyártás, zárszerelés). A legnagyobb nyereséget az Agrospeciál érte el 468 millió forinttal, veszteségesen gazdálkodó cég nem volt.

Saját márka, mintabolt


Az Állami Partner első saját márkás terméke a Jurta (mintabolttal Sátoraljaújhelyen), mely például a közfoglalkoztatásra ad munkaruházatot, tisztasági csomagot, munkanaplót, uzsonnás tasakot, esőköpenyt, táskát. Ilyen termékeket vesz a belügy, az Emmi, a közigazgatási, a nemzetgazdasági tárca és az Országos Mentőszolgálat is. A Stram cipőmárkát (víz-, olaj-, sav-, lúg- és hőálló antisztatikus talpúakat is) Balassagyarmaton gyártják, rendeléseik vannak a belügytől, a Honvédségtől és a svájci vasúttól is. Dunapapír márkanévvel Tökölön gyártanak háztartási és közületi higiéniai termékeket.

Címke:   Bv. Kft munkáltatás állami megrendelés