Börtönrádióval az öngyilkosságok ellen

Szerző: atv.hu

Link: http://www.atv.hu/belfold/20170729-bortonradioval-az-ongyilkossagok-ellen

Dátum: 2017.07.29.
Angliában rengeteg öngyilkosság volt a börtönökben húsz-harminc évvel ezelőtt, és akkor az egyik börtönigazgató találta ki, hogy legyen börtönrádió – idézte fel a kezdeteket az atv Egyenes beszéd című műsorában Horváth Márton. 
 
Az derült ki, hogy ha nem felügyelő, nem pszichológus beszél az elítéltekhez, hanem lényegében egymással beszélik meg a dolgokat, annak hatására csökkennek az öngyilkosságok. Horváth Márton azt mondta, amikor a büntetését töltötte, akkor is voltak öngyilkosságok a börtönben, és ahogy elkezdték a műsorokat készíteni, megszűntek az öngyilkosságok, illetve csökkentek az egymás sérelmére elkövetett bűncselekmények, a börtöngyilkosságok is – fogalmazott a már szabadult szerkesztő
 
Ez első rádió a Rács Fm volt, az már két éve szól, a második a Sing-Sing FM Győr és a harmadik a HESSZ FM a Gyorskocsi utcában, az a női börtönben hallható – mondta az atv Egyenes beszéd műsorában a börtönrádiók egyik mentora, Kovács Orsolya Eszter. Csak a rács mögött lévők készíthetik az adásokat, ez az egyik főszabály – vette át a szót, a Rács FM korábbi szerkesztője, Horváth Márton. Próbáltunk szórakoztatva tájékoztatni, és utat mutatni, azt sugároztuk, hogy nem kell feltétlenül a bűnözés útjára lépni a szabadulás után - ismertette a börtönrádiók ethoszát az egykori szerkesztő.
 
Sokkal hitelesebb, sokkal eredményesebb az üzenet, ha a saját hangjukon szólítják meg  a bent lévőket, ha sorstársak fogalmazzák meg a gondolataikat, a kétségeiket, a reményeiket, sokkal hitelesebb annál, mintha egy úgynevezett megmondó ember beszél hozzájuk, akinek többnyire fogalma sincs arról, hogy min mentek át az elítéltek – mondja Kovács Orsolya Eszter.
 
Az emberek és sorsok műsorban a bent lévők történeteit dolgozták föl, de azzal a végkicsengéssel, hogy, aki bent van, az ne kerüljön hasonló bajba – vette vissza a szót Horváth Márton. Ezeket az embereket elítélték valamiért, de egyszer szabadulni fognak, előbb-utóbb, és az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mentális állapotban hagyják el börtönt – mondta az egykori elítélt, a Rács FM egykori szerkesztője. Nem mindegy, hogy tele bosszúvággyal, sérelemmel, vagy pedig normális mentális állapotban lép ki a szabad életbe, ami arra készteti őket, hogy ne lépjenek a bűnözés útjára, mert ezek az emberek lehet, hogy éppen az ön szomszédságába költöznek – magyarázta Rónai Egonnak Horváth Márton.
 
A legfontosabb cél, hogy tartsuk bennük a lelket, hogy szórakoztatva tájékoztassunk, és egy kicsit áthangoljuk őket – fogalmazta meg más szavakkal a börtönrádiók mentora, Kovács Orsolya Eszter. Horváth Márton úgy emlékszik, hogy fél év alatt tanítottak meg nekik egy három éves rádiós tananyagot, mert nagy intenzitással dolgoztak az ismeretek elsajátításán. Olyan sikeresek voltak, hogy az indulás után néhány hónappal egyre többen, már nem a tévésorozatokat nézték, hanem a börtönrádió műsorát hallgatták inkább. Róna Egon nem állta meg a megjegyzést: sok rádiós örülne hasonló eredménynek, hogy a műsorai helyett ne a sorozatokat nézze a közönség.
 
A nyár végén szabadul a börtönrádió – újságolta a hírt a mentor, vagyis a rácson kívül is hallgathatóak lesznek műsorok, mert a bent készített felvételeket is leadják, illetve, a már szabadult szerkesztő is beszállnak projektbe. Horváth Márton a Facebookra már ki is tett pár sort ezzel kapcsolatban. Azt írta: ha meg akarod tudni, hogy milyen a börtön világa, anélkül, hogy bekerülnél, akkor hallgasd a internetes börtönrádiót.

Címke:   börtönrádió öngyilkosság reintegráció riport