Kábítószerek után is kutattak a szolgálati kutyák a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézményekben

Szerző: Tasr / Bumm.sk

Link: http://www.bumm.sk/belfold/2017/07/31/kabitoszerek-utan-is-kutattak-a-szolgalati-kutyak-a-szlovakiai-buntetes-vegrehajtasi-intezmenyekben

Dátum: 2017.07.31.
A múlt év folyamán a börtönőröket és az igazságügyi őrszolgálat tagjait tömörítő testület (Zbor väzenskej a justičnej stráže – ZVJS) szolgálati kutyái főleg kábító-, és robbanószerek után szaglásztak a börtönökben.
 
Az idomított kutyák a múlt évben különböző szolgálatokat végeztek el a fegyházakban derül ki a ZVJS 2016-os évkönyvéből.
 
„A szolgálati kinológia a csoport fő feladatai közé tartozik, különösen a testületi biztonsági rendszer hatékonyságának növelésében, a létesítmények őrzésében és védelmében, az átszállítások ideje alatti biztonság, továbbá a bizonyos vádlottak, elítéltek vagy egyéb személyek jogellenes magatartása elleni rend bebiztosításában, valamint a pszichotróp anyagok és kábítószerek, robbanóanyagok és pirotechnikai eszközök felkutatásában játszik nagy szerepet“ – mondta el a TASR hírügynökségnek Adrián Baláž, a Büntetés-végrehajtási Intézmények Országos Parancsnokságának igazgatója.
 
A ZVJS évkönyve alapján a kábítószereket és pszichotróp anyagokat a vádlottak, illetve elítéltek 30.339 poggyászában, 15.593 csomagjában, 2.206 gépkocsijában, 13.661 cellájában és 21.510 ruházatában vagy személyi tárgyai között, azaz összesen 354.259 esetben a szolgálati kutyák segítségével keresték. 
 
A terrorizmus elleni akcióterv keretén belül a robbanóanyagok és pirotechnikai eszközök felkutatására kiképzett kutyákat az Eperjes, Kassa, Besztercebánya, Zsolna, Nyitra, Pozsony, Illava és Lipótvár területén lévő intézményekben vetették be 58.012 esetben. Ebből 3.131 alkalommal csomagokat, 2.335 esetben poggyászokat, 1.273 cellát és helyiségeket, 451 gépjárművet, és 1.258-szor elítéltek vagy vádlottak ruházatát illetve személyi tárgyaikat vizsgáltak át a kutyák.
 
„Jelenleg a helyzetet stabilizáltnak tekintjük, ámbár a kinológia ágazata aktív erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy racionalizálja a szükséges kutyák beszerzését, a testület anyagi kiadásainak megemelkedése nélkül. 2016-ban a ZVJS felkérte a német juhászkutyákat tenyésztők szlovákiai unióját (Slovenská únia chovateľov nemeckých ovčiakov) hogy 2017-ben szervezzen meg egy tenyésszemlét és újrabonitálást, kizárólag a testület részére, ami bekerülne az unió egész éves akciós kalendáriumába. Egy ilyen esemény megszervezésével az intézmény a német juhászkutyákat tenyésztők szervezetén belül megfelelő tenyészállatokhoz jutna. Sikeres alom esetén ugyanis az intézménynek joga van egy ingyen kölyökre“ – közölte Baláž.

Címke:   szolgálati kutya kábítószer biztonság Szlovákia