„A börtönrádió mentette meg az életemet”

Szerző: Zalavári Noémi, Fotó: Bielik István, Videó: videa / 24.hu

Link: http://24.hu/elet-stilus/2017/08/04/a-bortonradio-mentette-meg-az-eletemet-video/

Dátum: 2017.08.04.
Egy éves az ország első női börtönrádiója: a fogvatartottak azt mondják, ez alatt az egy év alatt sokkal többet tanultak magukról és a világról, mint azt valaha is gondolták volna.
 
Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szólalt meg először a Hessz Fm. A legtöbb ember számára nem véletlenül nem ismerős a rádió neve: viszonylag kevés helyen lehet fogni az országban. Egészen pontosan egyetlen helyen: a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában.
 
Az országban összesen három börtönrádió működik, a Hessz Fm az egyetlen, amit nők készítenek.
 
Mi az a hessz?
 
A börtönszlengben hessznek hívják  a zárkaajtókon lévő rést. Ezen keresztül ellenőrzi a felügyelő a fogvatartottakat.
 
Kovács Orsolya Eszter, a Hessz Fm egyik mentora azt mondja, hogy a tartalmi kérdésekbe igyekeznek a lehető legkevesebbet beleszólni, mert azon kívül, hogy a fogvatartottak a rádiózás technikai hátterét megtanulják, talán még fontosabb az, hogy egy-egy projektet végig tudjanak vinni úgy, hogy közben adódhatnak konfliktushelyzetek is. Ezeket meg kell tanulniuk úgy megoldani, hogy konszenzusra jutnak egymással – ez a metódus alapvetően nem feltétlenül jellemző egy börtönközösségre.
 
Ahhoz, hogy egy elítélt bekerüljön a börtönrádió stábjába, több feltételnek is meg kell felelnie. Kizárólag olyan fogvatartottak vehetnek részt a Hessz Fm munkájában, akik a többi rab számára példaképpé válhatnak, így az erőszakos és a szemérem elleni bűncselekményért kiszabott ítéletek kizáró oknak számítanak.
 
A fogvatartottakat mindenhol az Adj Hangot Egyesület munkatársai mentorálják, a szerkesztési irányelvek pedig szigorúan BBC iránymutatást követik. Ami úgy tűnik kifizetődő, ugyanis tavaly precedenst teremtett a váci Rács FM egyik fogvatartott riportere, aki különdíjat kapott munkájáért egy harminc éven aluli újságírók számára kiírt pályázaton.
 
A Börtönrádió eddigi eredményei elég meggyőzőek: a közel harminc szabadult börtönrádióst között nincs visszaeső, sőt: több egykori elítélt a szabadulása után önkéntesként is becsatlakozott az egyesület munkájába.Címke:   Fővárosi Bv. börtönrádió női fogvatartottak