Csirkelábmintás rádió

Szerző: Csontos Tibor / MixOnline

Link: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=140641

Dátum: 2017.08.08.
Nem valószínű, hogy bárkit is izgalomba hozna a hír, mely szerint egy évvel ezelőtt kezdett sugározni az első magyar női börtönrádió, a Hessz Fm. Még csak azt sem lehet mondani, hogy minden ízében nyári uborkaszezonos hír. - Na bumm, és akkor mi van? - jegyezhetné meg bárki is, némileg jogosan. Hiszen a börtönrádiózás két-három éve nem ismeretlen műfaj a hazai bv. intézetekben, ez legfeljebb attól lehet érdekes - már ha az -, hogy ezúttal az éteri hesszelők - nők.
 
Hessz FM. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú objektumában működő rádió elnevezése éppen egy börtönrádiós leleménye volt, aki a börtönszlengből kölcsönözte a szót.- A hesszelés a fogvatartottak szóhasználatában figyelést jelent odabent, de idekint is használják,amikor valaki bűncselekmény elkövetése közben figyelő dolgos társait, az éppenséggel hesszel. A kifejezés a zárkaajtón lévő kis ablakot is jelenti egyúttal, melyet a bent lévők alkalmasint tátikaként is emlegetnek. Szóval, találó elnevezés, miként az első magyar börtönrádió, a váci Rács FM is szellemes a hozzátartozó szlogennel együtt: Jogában áll hallgatni!
 
Az évfordulós hír azonban mégsem jelentéktelen, az is az olvasatai közé tartozik, hogy az ötlet életképesnek bizonyult. a MIX Magazin és a mixonline.hu nem véletlenül foglalkozott sokat és sokszor a börtönrádiózással, melynek hazai elindítása az Adj Hangot! Egyesületnek és persze a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága fogadókészségnek és nyitottságának köszönhető. Vácon kezdődött, majd beindult a Győr-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet börtönrádiója is Sin-Sing FM néven. A műfaj érdekessége, hogy egy különösen zárt, érthetően szigorú szabályoktól hemzsegő világban működtetnek a fogvatartottak a szabadosságból, szabadságból, nyilvánosságból élő produkciót. 
 
A világ első börtönrádiója a Texasi Állami Börtönben szólalt meg 1938. március 23-án, délelőtt 10 óra 30 perckor ezzel a szlogennel: "Segítsünk abban, hogy az emberek megtalálják önmagukat és segítsünk nekik visszatérni a társadalomba!" Nem lehet más a célja a börtönrádiózás hazai pártfogóinak, segítőinek sem. Hiszen a büntetés-végrehajtás szerint is hasznosnak számít minden olyan kezdeményezés, amely segíti a fogvatartottak szabadidejének hasznos eltöltését és amely egyúttal eredményesen járulhat hozzá a reintegrációjukhoz. A Hessz FM  születésnapja alkalmából kiadott közleményben az is szerepel, hogy a börtönrádió eddigi eredményei meggyőzőek: a közel harminc szabadult börtönrádiós fogvatartott között nincs visszaeső. 
 
Fontos adalék, hogy az Adj Hangot! Egyesületben a rádiósok mentorálását önkéntesként végzi pszichológus, rádiós újságíró, technikus, jogász munkatárs. Munkájukat a rácsok mögött alapozzák meg, és a szabad életben teljesítik ki: a rádiósokat szabadulás után az Egyesület összetartó csapata fogadja. A börtönrádió mindenkinek jó. A fogvatartottak magukénak tekinthetik, és ha van egy rádió, amit magukénak éreznek, az róluk is fog szólni. Megadja nekik a "Mi is képesek vagyunk rádióműsort készíteni" érzését. A börtönrádió igazi közösségi rádió, amit a bv. is használhat tájékoztatásra, fontos, a fogvatartottakat érintő információk közvetítésére. 
 
Az említett közleményen olvasható az is, hogy a börtönrádió újabb börtönökben való megnyitása mellett a középtávú kilátások a falakon kívülre is vezetnek. A börtönön kívüli hallgatóság számára is érdekes műsorokból, valamint a (már) szabad rádiósok munkáiból álló válogatásból az Egyesület augusztusban induló podcastja segítségével a többségi társadalom is megismerheti a fogvatartottak munkáit. A szabadult rádiósok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a börtönben elsajátított rádiós ismereteiket kamatoztathassák. Azt már mi tesszük hozzá mindehhez, hogy a bv. reintegrációs munkáját bizonyára segítené, ha valamennyi magyar bv. intézetben működhetne börtönrádió.

Címke:   Fővárosi Bv. börtönrádió évforduló reintegráció