Szolgálatba álltak az új börtönőrök Kecskeméten

Szerző: Fotó: Horváth Péter / Baon.hu

Link: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szolgalatba-alltak-az-uj-bortonorok-kecskemeten-1009977/

Dátum: 2017.08.14.
Öt fővel gyarapodott a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet állománya. Az új börtönőrök remek eredménnyel teljesítették a több mint hat hónapos szakmai képzés követelményeit, és hétfőtől a gyakorlatba is átültethetik tudásukat. Mindannyian az északkeleti régióból érkeztek a kecskeméti intézménybe, hivatalosan átvétellel. Ideiglenes gyakorló szolgálat keretében szerzik első szakmai tapasztalataikat.
 
Befogadó ünnepséget tartottak hétfőn délelőtt öt szolgálatba lépő börtönőr tiszteletére. Az öt egyenruhás július végén tett sikeres szakmai vizsgát a hat és fél hónapos büntetés-végrehajtási képzés zárásaként, és két hét szabadság után léphetett szolgálatba. A frissen végzett szakemberek az északkeleti régióból átrendelés útján kerültek a kecskeméti intézménybe. Itt gyakorló szolgálati idejüket töltik addig, amíg a régiójukban az új börtönök, ahová eredetileg felvételt nyertek, felépülnek. A parancsnok, dr. Zakhar Tibor ezredes köszöntötte az új kollégákat, és tolmácsolta az országos parancsnok szavait, aki sok szerencsét, kitartást kívánt szakmai életútjukhoz.
 
Zakhar Tibor az esemény után elmondta, hogy ez különösen jó lehetőség a fiúknak arra, hogy valódi tapasztalaton alapuló szakmai rutinnal felvértezve tudják felvenni a szolgálatot végleges munkahelyükön. A leendő börtönőrök, hivatalos nevükön büntetés-végrehajtási felügyelők modulokból álló OKJ-s képzésben vettek részt. Tanulmányaik alapja közös a többi hivatásos állományt foglalkoztató szerv képzési anyagával, természetesen a büntetés-végrehajtás szakmaspecifikus vonásaival. Az első két hónap fizikai alapképzéssel telt az új őröknek, ahol megtanulták az önvédelmi alapfogásokat, a fizikai szolgálati ismereteket, és sikeres lővizsgát tettek, ami a szolgálatba lépés feltétele. Hat hónap volt a speciális szakmai képzés ideje, amely során BV jogi ismereteket, biztonsági ismereteket, reintegrációs és pszichológiai képzést kaptak az újonnan felszerelt börtönőrök. Ezt a főként elméleti tudást kell most gyakorlatba átültetniük az új munkatársaknak.
 
A parancsnok véleménye szerint ez egy nagy kihívást rejtő, néha embert próbáló szakma. – A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy emberekkel dolgozunk. Az új kollégáknak leginkább a fogvatartottakkal való bánásmódban kell gyakorlatot szerezniük. Itt olyan emberek vannak, akik valamikor a törvény ellen vétettek, és nem könnyű velük foglalkozni. Ehhez hosszú évek gyakorlata szükséges. Mint minden szakmának, a BV-s felügyelőnek is megvannak a maga fogásai, amit az évek során a gyakorlatban tökéletesen megtanul. Ennek elsajátítása áll most végzett hallgatóink előtt annak érdekében, hogy később élesben is átvegyék a szolgálatot. Ehhez minden segítséget megadunk nekik – ismertette Zakhar Tibor az új kollégák előtt álló fő kihívást, majd hozzátette, hogy a szakma sokakat vonz, leginkább a biztos, kiszámítható jövedelem és időrend miatt, amihez az új életpályamodellel kecsegtető előrejutási lehetőség is társul.
 
Ezt az egyik új kolléga, Túri Gábor is megerősíti: – Nagyon jó előrelépési lehetőség rejlik ebben a szakmában, és egy teljes életpályát képzelek el itt magamnak. Eddig nagyon tetszik a dolog és bizonyára így marad ez később is.
 
Hogy az állomány tagjait, így az új fiúkat se érintse a minden embert középpontba állító szakma legnagyobb veszélye, a kiégés, több oldalról tesznek megelőző intézkedéseket. – A kormányzat hathatós intézkedése az új életpályamodell, ami biztosítja azt, hogy a kollégák a nyugdíjkorhatár eléréséig folyamatosan haladhassanak a ranglétrán egyre magasabb beosztások felé. Mi magunk is igyekszünk a kollégák munkakörét időről időre váltani. De figyelembe vesszük azt is, ha a kollégának van egyéb végzettsége, és igyekszünk azt is hasznosítani, például egy asztalos szakmával is rendelkező munkatársunk jó szolgálatot tehet a fogvatartottak háziműhelyében – mutatta be a parancsnok az állományt óvó intézkedéseket.
 
Épülnek az új börtönök
 
Nyolc új börtön épül hazánkban, ebből hét Kelet-Magyarországon, egy pedig Baranya megyében. Az átadások várható időpontját 2018 végére jelölte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A férőhely-bővítési program megoldást jelent majd a túlterhelt hazai börtönviszonyokra. Az új büntetőintézetek építése mellett egy újabb egészségügyi központot is kialakítanak.
 

Címke:   Kecskemét személyi állomány kiképzés