Vérfürdő egy venezuelai börtönben

Szerző: MTI / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/kulfold/verfurdo-egy-venezuelai-bortonben-2093941/

Dátum: 2017.08.17.
Legalább 37 rab életét vesztette a venezuelai biztonsági erők csütörtökre virradóra végrehajtott akciójában, a déli fekvésű Amazonas állam székvárosának egyik börtönében – jelentette szerdán a helyi kormányzó.
 
Jogvédők már régóta arra panaszkodnak, hogy a venezuelai kaotikus állapotok között gyakorlatilag erőszakos bandák uralják az ország több büntetésvégrehajtási-intézetét is. A bűnözők automata fegyverek mellett, akár kézigránátokhoz is hozzáférhetnek.
 
A caracasi kormány azon van, hogy a börtönök feletti irányítást visszaszerezze, így időnként különleges egységekkel hajt végre akciókat, amelyek viszont nem ritkán életeket követelő összecsapásokhoz vezetnek.
 
„Vérfürdő volt” – írta Liborio Guarulla amazonasi kormányzó Twitter-üzenetében, aki szerint 37 halálos áldozat volt.
 
„A hullaház teljesen túl van terhelve” – mondta egy későbbi interjúban Guarulla. Hozzátette: az amazonasi székvárosban, Puerto Ayacuchóban lévő börtön elleni rajtaütés helyi idő szerint éjfél körül kezdődött.
 
A venezuelai információsügyi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.
Puerto Ayacucho városi tanácsának egyik tagja viszont elmondta: egész éjszaka lövések zaját lehetett hallani. „A kormány a börtön felett vissza akarta szerezni az ellenőrzést, de a rabok ellenálltak” – fűzte hozzá.
 
A súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzdő Venezuela mintegy 30 börtönében nagyjából 50 ezer elítéltet tartanak fogva. A börtönök több helyen túlzsúfoltak, és gyakran fordulnak elő erőszakcselekmények, mivel jellemzően egymással rivalizáló, kábítószer- és fegyvercsempészettel foglalkozó bűnbandák tartják ellenőrzés alatt a benti életet.

Címke:   erőszak bandaháború irányítás Venezuela