Börtön köti össze a barcelonai és a madridi terrortámadás szálait

Szerző: Sky News / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2017/08/21/borton-koti-ossze-a-barcelonai-es-a-madridi-terrortamadas-szalait

Dátum: 2017.08.21.
A pénteki barcelonai terrortámadás egyik főszervezője kapcsolatban állt a 2004-es madridi robbantásokat végrehajtó al-Kaida terrorsejttel, amely az ország történelmének legsúlyosabb terrortámadását vitte véghez.
 
A párizsi terrortámadásokhoz hasonlóan a spanyolországi merénylet ötlete is a börtön falai között születhetett. A Coulibaly-fivérek börtönradikalizálódásához hasonlóan Abdelbaki es Satty, egy drogokat csempésző imám is megtalálta a tökéletes mentort a spanyol börtönben: az ország legvéresebb terrortámadásának egyik végrehajtója vezette be a terroristák hálózatának rejtelmeibe.
 
Bár a barcelonai és a 120 kilométerre levő cambrils-i terrortámadást végrehajtó férfiak nem szerepeltek a biztonsági szolgálatok radarján, Abdelbaki es Satty, az ikertámadások mögött álló férfi komoly iszlamista kapcsolathálóval rendelkezett, melyre minden valószínűséggel egy spanyol börtönben tett szert – írja a Sky News.

Börtönben talált egymásra a két férfi
 
Satty öt évvel ezelőtt került börtönbe: hasis csempészése miatt bukott le, amit Marokkóból Spanyolországba szállított. A férfit egy valenciai börtönbe zárták be négy évig – éppen abba a cellába, ahol Rachid Aglif, a madridi terrortámadás miatt 18 év szabadságvesztésre ítélt terrorista töltötte büntetését.
 
A 2004-es véres madridi terrortámadás alatt 191 emberrel végzett és több mint kétezret megsebesített az al-Kaida egyik terrorsejtje, melynek tagjai bombákat szereltek a csúcsforgalomban közlekedő metrószerelvényekre.
 
Es Satty neve a Jackal-műveletben is szerepelt, mely során öt szélsőségest ítéltek el fiatal iszlamisták toborzásáért Barcelonától délre fekvő tengerparti városokban. Spanyol források szerint a férfi Ripoll városában toborzott radikalizált fiatalokat terrortámadások végrehajtására, a múlt heti kettős támadást is az ő ifjoncai hajtották végre. Szakértők jelenleg es Satty lakásán vizsgálódnak, DNS-mintát keresnek a férfi halálának megerősítéséhez.
 
A spanyol tisztviselőknek egyre nehezebb válaszolniuk a média által felvetett kérdésre: vajon miért nem szerepeltek a 2017 augusztusi terrortámadás végrehajtói a hírszerző szolgálatok radarján?
 
A rendőrség állítása szerint komoly energiákat fordítanak a terrorcselekmény azon gyanúsítottjainak az azonosítására és megállítására, akiket nem sikerült beazonosítani a gázolás után kapott felvételeken, de nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis az emberi maradványok tanulmányozása eddig nem vezetett semmilyen eredményre.

Címke:   terrorizmus radikalizáció iszlám Spanyolország