A bv-cégek szabály szerint működnek

Szerző: Tar Hajnalka, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/bv-cegek-szabaly-szerint-mukodnek-2118469/

Dátum: 2017.08.24.
Munkavédelmi ruházatok, kesztyűk és cipők – csak néhány termék, amelyek a fogvatartottak bevonásával készülnek az Ipoly Cipőgyárban Balassagyarmaton. A cég 1994. óta százszázalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, amely szimbiózisban működik a Balassagyarmati Fegyház és Börtönnel, a kezdetektől fogva az elsődleges feladata, hogy munkát adjon a fogvatartottaknak. A rabok kötelező foglalkoztatása a reintegráció egyik legfontosabb eszköze, így a közérdek része is egyben; tavaly összesen 313 rab dolgozott itt.

De nemcsak az északi régióban, országszerte megtalálhatók azok a társaságok, amelyek elítélteknek adnak munkát. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezeket vette górcső alá: a lezárult vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a létesítmény esetében szabályszerű volt a vagyongazdálkodás, a bevételek és ráfordítások elszámolása, valamint a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése. Az államháztartáson kívül működő, ám közfeladat-ellátó rendszerek ellenőrzése azért fontos, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható módon használják fel – mutatott rá az ÁSZ.
 
A Büntetés-végrehajtási Intézet adatai szerint a munkára kötelezhető elítéltek átlaglétszáma tavaly több mint tízezer fő volt; a gazdasági társaságok 4548 fogvatartottnak biztosítanak munkát. A lábbelik gyártása mellett például háztartási és egészségügyi papírtermékeket gyártanak a Duna Papírnál, a Bufa Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft.-nél pedig irodai bútorok készülnek. A nyomdászati és kötészeti társaságnál csaknem négyszázan dolgoznak. A kontroll azt is megállapította, hogy a társaságok feletti tulajdonosi jogokat az illetékes szervezetek szabályszerűen gyakorolták, azok működésének szabályozottsága megfelelt az előírásoknak.
 

Címke:   bv.kft. Balassagyarmat Állami Számvevőszék