Így tehetik jóvá bűneiket az elítéltek

Szerző: Hartai Gergely, Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet / szoljon.hu

Link: https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/igy-tehetik-jova-buneiket-az-eliteltek-817595/

Dátum: 2017.09.04.
Vajon megjavulhat egy elítélt a rácsok mögött? A válasz nem egyszerű, mindenesetre színes programok részesei lehettek az elmúlt hónapokban a megyei büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottai, akik tegnap a „Felkészítjük, jóváteszi!” című projekt rendezvényén is bemutatkozhattak.
 
– Januárban indult el a projektünk, s az eddig eltelt időszakban számos programunk zajlott le… – kezdte­ gondolatait az intézmény könyvtárában tartott nagyszabású záróeseményen Scheitz Katalin bv. százados, pszichológus, majd megjegyezte:
 
– A fő cél a fogvatartottak részére szervezett művészeti csoportok indítása, tréningek megvalósítása, és a vitás ügyek békés esetkezelésének elsajátítása volt – ismertette a szakértő, aki arról is tájékoztatott, nem csupán a fogvatartottak, hanem a velük foglalkozó állománytagok képzése is a törekvés gerincét alkotta.
 
Megtudtuk, az elítéltek szabadulásuk utáni, a társadalomba történő mihamarabbi beilleszkedését szolgáló kezdeményezést a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa támogatta.
 
„A program legfontosabb eleme, hogy a fogvatartott a társadalomban okozott kárt valamilyen tevékenység formájában megpróbálja jóvá tenni” – taglalta a százados, de elárulta azt is, kitűnő tapasztalatokkal gazdagodhattak a börtön falain kívül és belül ténykedő munkatársak és elítéltek egyaránt.
 
– A jóvátételi program része volt a szolnoki temetők emlékműveinek, valamint a piactér területének karbantartása­ és megtisztítása is – emelte ki, de arról is tájékoztatott, számos kreatív foglalkozás is színesítette a fogvatartottak életét az elmúlt időszakban.
– Hagyományőrző zenecsoportnak adtunk otthont, de gitároktatás, művészetterápiás és meseterápiás foglalkozás is helyet kapott az események között – hangoztatta.
 
A minap egyébként több fogvatartott is megmutathatta tehetségét. Láthattunk mesejátékot, hallhattunk gitáros műsort, ráadásul népi dallamok is kiszűrődhettek a börtön ablakán. Kajtár Attila, az egyik fogvatartott honlapunknak elárulta, szívesen vett részt az intézet kezdeményezéseiben.
 
– Az egész pályázatban ­sikerült részt vennem – taglalta a fiatalember, aki hamarosan elhagyhatja a szolnoki intézményt.
 
„Olyan érzés volt a külső helyszíneken végzett munka, mintha valódi munkahelyen tevékenykedhetnénk.”
 
A projekten kívül egyébként már számos hasonló kezdeményezésben is részt vehettem, így például egy játszótér kifestésében is – emelte ki. Attila számára nem újdonság a munka: a fiatalember ugyanis a börtön könyvtárosaként is előszeretettel vállal szerepet környezetének kulturális életében.
 
– Négy alkalommal dolgoztak külső helyszíneken a fogvatartottak. Két alkalommal a temetőkben és ugyancsak kétszer a Lengyel piacon.
 
Ezenfelül többször végzünk hasonló tevékenységeket, hiszen 2009 óta együttműködünk a polgármesteri hivatallal, mely alapján kijárunk önként jelentkező elítéltekkel munkát végezni, melyek közt szerepelt már hulladékgyűjtés és a város külterületeinek rendben tartása is – vette át a szót Verebélyi Kálmán bv. őrnagy, az intézmény sajtóreferense.
Többségében a hosszú ideje elítéltek közül kerülnek ki a jóvátételi programokban részt vevő önkéntesek, de kiemelt szempont az együttműködési hajlandóság és a kifogástalan magatartás megléte is.
 

Címke:   Szolnok bűnmegelőzés pályázat reintegráció