Külső munkán a rabok

Szerző: Mátételki András / veol.hu

Link: http://veol.hu/gazdasag/kulso-munkan-a-rabok-1626207

Dátum: 2014.06.05.
Veszprém - Ismét külső munkán vesznek részt a börtönlakók, ezúttal a Nitrokémia Ipartelepek útjai mellett tisztítják az árkokat. Mindenki jól jár: az elítélt fizetést kap, a börtön szerény nyereséget könyvelhet el.

Évek óta keressük annak a lehetőségét, hogy a börtönön belül, illetve kívül hasznos elfoglaltságot nyújtsunk a fogvatartottaknak – mondja Németh Éva ezredes, az intézmény parancsnoka. - A kormány is különös hangsúlyt helyez arra, hogy leszorítsa a börtönlakók őrzési költségét, vagyis a börtönök önfenntartóvá váljanak. Ennek szellemében szűk két éve már nem külső beszállító gondoskodik az itt lakók élelmezéséről, hanem mi magunk főzzük az ételeket, főleg olyan alapanyagokból, amelyeket más büntetés-végrehajtási intézetben termelnek meg. Gondolok itt a sertéshúsra, baromfira, zöldségfélékre, pékárura. Noha 2012 őszén 8,5 millió forintot fordítottunk a konyha átalakítására, jó néhány felszerelés megvásárlására, tavaly már 17 milliós megtakarítást könyvelhettünk el. Az intézetben jelenleg 270-en vannak, túlnyomó többségük előzetes letartóztatott. Az emberekre jó hatással van a munka, mert gyorsabban telik a bent töltött idő, ezenkívül nincsenek anyagilag annyira rászorulva a családtagjaikra. Külső munkán már évekkel ezelőtt is többen dolgoztak, ők akkor a Börtön a városért program keretében a belvárost takarították, illetve a város peremén szedték össze a szemetet, számolták fel az illegális hulladéklerakókat.

Az ezredes asszony elmondta, gondos kiválasztás alapján jelölték ki azokat, akik részt vehettek a fűzfői munkálatokban. Csakis azok jöhettek szóba, akik már eddig is példásan dolgoztak, továbbá nincs ellenük új büntetőeljárás folyamatban, valamint a jogerős ítéletükből már csak egy-két év van hátra.

Bizottság döntött arról, hogy kik azok, akiknek a kinti munkáltatása a legalacsonyabb biztonsági kockázattal jár. (Sokaknak nyilván eszébe jut a Bilincs és mosoly című világhírű film Paul Newmannal, aki ilyen külső munkáról lépett le.) Valamennyien speciális foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton estek át, mielőtt még kezükbe vették a szerszámokat.

A veszprémi börtön lakói tavaly nyáron is jól vizsgáztak, amikor az árvíz levonulása után részt vettek a helyreállításban. Tizenhét fogvatartott és tizenkilenc fegyőr közel ezer órát dolgozott az intézettől mintegy 100 kilométerre fekvő Duna menti községekben.

- A dolgozó elítéltek mindig is megbecsülték, hogy munkát végezhetnek, túl azon, hogy munkadíj jár érte: az előző évi minimálbér egyharmadát kapják meg, de csak azután, hogy levonják tőlük a napi 400 forintos tartási költséget. A pénzükből hetente egyszer vásárolhatnak a büfében, ugyanakkor kötelező félretenniük, hogy szabadulás után ne üres zsebbel lépjenek az utcára. A dolgozók, akik jelenleg 37-en vannak, napközben kimehetnek a folyósóra, ahol van hűtőszekrényük, még főzhetnek is. Ők gyakrabban sportolhatnak és naponta fürödhetnek, míg mások egy héten csak egyszer. A jó munkavégzés jutalmául őket többet is látogathatják és pluszcsomagot kaphatnak.

Kint a helyszínen, a Nitrokémiánál meggyőződhettem arról, hogy korántsem könnyű munkát végeznek az elítéltek: az út melletti árkokból ragadós, sáros földet kell kilapátolniuk, s helyenként karvastagságú ágakat kell kézi vágóval leteríteniük.

Zoltánnak (39), aki csalás miatt került rács mögé, nem ismeretlen a börtönmunka.

- Kisegítőként másfél évig a konyhában dolgoztam, ami elég monoton volt. Egy évet raktárosként alkalmaztak, ahol már kellett az agyamat használnom - meséli a férfi, aki bevallja, a hatórás munka bizony alaposan leszívja az energiáját, sokszor tévénézés helyett már korán lefekszik. - Itt kint jobb a kedvünk, s végre visszajött az eredeti színem! Az sem mellékes, hogy közel 30 ezer forintot kereshetek, amiből a büfében vehetek édességet, halkonzervet, gyümölcsöt. Jut bőven telefonálásra is, a családomat kétnaponta felhívom. Mindemellett jól jön a plusz egy óra látogatási idő. Ha van munka, gyorsabban telik az idő, hamarabb jön el a szabadulás ideje.

A megyénkben élő Bertalan (42) falopásért kapott hónapokat. Ő azért került máshonnan a veszprémi börtönbe, mert szakács a végzettsége. Csakhogy itt nem vált be.

- Magánéleti gondjaim miatt nem tudtam odafigyelni a munkámra, oda is égettem a rántást. Abba kellett hagynom azt a munkát, de a mostaninak örülök, végre kint vagyok a szabadban! Otthon jókora kertünk van, gyümölcsöst művelek, rózsákat nevelek, nem idegen tőlem ez a fajta fizikai munka. A keresetemből arra is futja, hogy hetente kétszer hazatelefonáljak a gyerekeknek, meg aztán ebből a pénzből veszek kávét, cigit, így nem kell, hogy csomagot küldjenek otthonról.

Címke:   Veszprém munkáltatás reintegráció