Fiatalkorú rabokat támogattak Pécsen

Szerző: pecsinapilap.hu / Pécsi Szín-Tér Egyesület

Link: http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Fiatalkoru_rabokat_tamogattak_Pecsen/167896/

Dátum: 2014.06.17.
A pécsi börtön fiatalkorú részlegében "A forrás magam vagyok" c. országos zárt intézeti ifjúsági projektjének pécsi záróeseménye lesz, melyet 2014. június 19-én 13 órakor tartanak meg.

A projekt támogatója: Fiatalok Lendületben Program
A projekt megvalósulásának ideje: 2013.szeptember 2-2014.június 30.
Megvalósulás helye: Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet
Támogatás összege: 4600 Eur

A projekt rövid leírása

Az egyéves projekt a  Pécsi Szín-Tér Egyesület 2011/2012-ben megvalósított „HatArtalan értékek” c. zárt intézeti önkéntes projektjének folytatása, melyben a két együttműködő egyesület célja az előző projektben elért és a fiatalkorú fogvatartottakkal való munkára motivált önkéntesek további bevonódásának megteremtése, fejlődésük támogatása, a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel és  a Bács-Kiskun Megyei Bv.Intézettel kialakult szakmai együttműködés folytatása és erősítése. A két mentoregyesület –a Pécsi Szín-Tér és a Kecskeméti-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület- közti tapasztalatcsere megvalósítása gyakorlati, közös foglalkozások tartása által.

„A forrás magam vagyok” c. projekt amellett, hogy önkénteseknek kínált mentori támogatással gyakorlati lehetőséget, a fiatalkorú fogvatartott férfiak és nők képességeikben való megerősítését, belső erőforrásaik feltárását is célozta, csoportjaik fejlesztését különböző közösségi művészeti módszerek alkalmazásával. A nem-formális nevelési módszerek és az alkotásalapú foglalkozások által teremtettünk lehetőséget az önmagukhoz és másokhoz való minőségi kapcsolódásra, fejlesztettük az együttműködési, és önkifejezési készségüket, az empátiájukat és az önbecsülésüket. A projektben összesen 33 fiatalkorú fogvatartott vett részt: 7 férfi a pécsi intézetből, 11 férfi és 15 nő a kecskeméti intézetből.

A pécsi csoporttal való munka eredményeként különböző vizuális technikákkal (közösségi festés, rajzolás –grafika, kollázs, mozaik, stencilezés, papírmasé, agyag) egyénileg, párban és csoportban dolgozva egy kiállítási anyag született, és a projekt csúcspontjaként a résztvevők 4 napos munkával létrehoztak egy közösségi kertet, melyről aztán ők gondoskodhatnak. A kert része egy konyhakert, egy gyógy-és fűszernövényspirál és kerámiaedényekben elültetett pozsgások.

A kecskeméti börtönben a fiatalkorú férfi csoporttal „Csodakonyha –Mit főzzek ma?” néven, a fogvatartottak kérésére, sütő-főző foglalkozásokat indítottunk, melynek célja az otthonról hozott receptúrák összegyűjtése és elkészítése (a cigány és a magyar konyha hagyományainak felelevenítése) volt, valamint a fogvatartottak érdeklődésének megfelelően új receptek megismerése és kipróbálása. A foglalkozások a saját maguk készítette ételek közös elfogyasztásával zárultak.

A fiatalkorú női csoporttal, pedig a célunk érzelmeik felszínre hozása, a női minőség, életük meghatározó élményeinek művészeti eszközökkel való feldolgozása volt, amit szocioszínházi, mozgásszínházi és vizuális művészeti eszközök alkalmazásával segítettünk. A folyamat eredményeként a lányok saját élményeiből, számukra alapvető értékekből építkező színdarab és egy nagyméretű falfestmény született Kecskeméten.

 A projekt csúcseseményeiként mindkét intézetben egy-egy bemutató-avatóünnepséget szervezünk, melyen a meghívott bv-dolgozók, a média képviselői, helyi civilek és érdeklődők megtekinthetik a fogvatartottak alkotásaiból készült kiállítást, a közösségi  kertet Pécsen, a falfestményt és a hozzá kapcsolódó színdarabot Kecskeméten.

A projekttapasztalatainkat egy 30 oldalas képes szakmai anyag formájában és egy 5 perces kisfilmben foglaljuk össze.

Címke:   Pécs Kecskemét projekt reintegráció