Börtönőr a makói gimiben

Szerző: Szabó Imre / Délmagyarország Napilap

Link: http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/bortonor_a_makoi_gimiben/2386521/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Dátum: 2014.06.18.
Egy Szegeden dolgozó körletfelügyelő, Drimba Tibor jóvoltából a közelmúltban makói gimnazisták kaptak betekintést a börtönök mindennapjaiba. Tervei között az is szerepel, hogy látogatóba viszi a diákokat a Csillagba.

A makói József Attila Gimnázium tanulói egy Maroslelén élő büntetés-végrehajtási dolgozó, Drimba Tibor jóvoltából nyerhettek hátborzongató bepillantást a rácsok mögötti mindennapokba. Mint lapunknak elmondta, korábban Hódmezővásárhelyen, az Eötvös József szakképző iskolában is tartott hasonló, a bűnmegelőzési programba illeszkedő órákat.

Azért jutott eszébe, hogy jó lenne ilyen céllal találkozni a fiatalokkal, mert korábban, amíg úgynevezett előállító biztonsági felügyelő volt, és nagyon sok tárgyalást ült végig előzetesben lévőket kísérve, megtapasztalta: gyakran nem kell hozzá sok, hogy valaki a börtönben találja magát. Most egyébként körletfelügyelőként dolgozik. – Először furcsa volt minderről diákoknak beszélni, de hamar belejöttem. Láttam, hogy érdekli őket a téma – a bátrabbak kérdeztek is, például, hogy miként telik egy elítélt napja, illetve milyen a rabok közötti hierarchia – mondja.

Drimba Tibor eddig mintegy 120 középiskolással találkozott. Szeptemberben folytatni szeretné az ismertető órákat; akár 7–8. osztályosoknak is, és börtönlátogatást is szeretne szervezni az érdeklődő fiataloknak a Csillagba. – Ha ezek hatására akár csak egy emberrel is kevesebb kerül rács mögé, már megérte – teszi hozzá.

Címke:   Szeged bűnmegelőzés nyilvánosság