Fogvatartottak hasznos munkán

Szerző: Tihanyi Tamás / feol.hu / Szabó Petra, Pintér Norbert / Fehérvár Médiacentrum

Link: http://feol.hu/hirek/fogvatartottak-hasznos-munkan-1629603

Dátum: 2014.06.21.
A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumának 116 fogvatartottja is részt vesz egy országos programban.

A baracskai vasútállomástól a településig vezető kerékpárutat és a hozzá tartozó töltésoldalt tisztították meg a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai. Ők ott tizennyolcan voltak, de az egész országban mintegy négyezren vesznek részt a programban.

A helyszínen Szeidl Tamás alezredes, az intézet parancsnokának helyettese a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: a fogvatartottak társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának, az intenzív utógondozásnak a programja több szakaszban folyik. Ilyen a kiválasztás, az egyéni helyzetfelmérés, a tájékoztatás, az egyéni képesség- és kézségfejlesztés, a szakmai képzés, majd a szabadulásra való felkészítés. A programot konzorcium valósítja meg, amelynek a Belügyminisztérium a gazdája, tagja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

A baracskai helyszínen jóvátételi program keretében vállalták a fogvatartottak, hogy önként, díjazás nélkül dolgoznak a közösség hasznára, hogy ezzel is mintegy részben „kiegyenlítsék a számlát a társadalom felé". Egyikük, a budapesti Fábián Miklós is ezért jelentkezett.

- Most kaptam egy lehetőséget és élni akartam ezzel – mondta a 37 éves férfi.
- Mennyi ideje van még hátra a börtönben?
- Hatvanhét nap.
- Miért és mennyit ült?
- Három évet és két hónapot kaptam súlyos testi sértésért és garázdaságért.
- Mit csinált?
- Tartoztak nekem, vissza akartam kapni és volt ott egy pofon is...
- Mihez kezd majd a szabadulása után?
- Azt tervezem, hogy visszamegyek a családi vállalkozásba a nemzetközi fuvarozás és a tűzifa-kereskedés területén.

Címke:   Baracska munkáltatás reintegráció