Felújították a BV üdülőt Sopronban - Önellátók a börtönök

Szerző: kisalfold.hu

Link: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/felujitottak_a_bv_udulot_sopronban_-_onellatok_a_bortonok/2388637/

Dátum: 2014.07.03.
A büntetés-végrehajtási intézetek egyik legfontosabb feladata, hogy a börtönök önellátóvá váljanak.

– A 2010-ben elindított változások hozzák az eredményeket – nyilatkozta a Kisalföld kérdésére Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, országos parancsnok Sopronban.

– A célunk, hogy minden munkaképes elítélt dolgozzon. Az önellátás növelése mellett igen fontos az elítéltek hatékonyabb oktatása és foglalkoztatása is. Ettől a szabadulásuk utáni életfeltételeik javulását várjuk. Szakmát adunk a kezükbe, amivel a civil életben boldogulhatnak.

Az elmúlt időszakban olyan fejlesztéseket indítottunk, amik ezt a két szempontot együtt biztosítják. Van például egy tízezer ember ellátására képes pékségünk, ahol azok a fogvatartottak kaptak munkát, akiket a beruházás megkezdésével egy időben péktanulóként beiskoláztunk. De hogy egy másik példát említsek: eddig is foglalkoztunk sertéstenyésztéssel, most építettünk egy vágóhidat, így az összes hazai bv-intézetet el tudjuk látni hússal.

A felesleget a szabadpiacon értékesítjük, ami azzal jár, hogy rá vagyunk kényszerítve a minőségi munkára. Mindez azért lényeges, mert a nevelésben akkor érhetünk el eredményt, ha értelmes munkát adunk az embereknek. Ha az üzemeinkben dolgozók felveszik a fehér köpenyt és munkába állnak, fontosnak érzik magukat.

Az elítéltek az intézmény szakszemélyzetének közreműködésével korszerűsítették a soproni önkormányzat tulajdonában és a sopronkőhidai fegyház és börtön kezelésében lévő Tómalmi üdülőt is, aminek avatására az országos vezetők a városba érkeztek.

– Saját beruházásban korszerűsítettük az épületet és környékét. Hét szobában huszonnégy férőhelyet alakítottunk ki. Az üdülő az ország valamennyi rendvédelmi dolgozójának a pihenését szolgálja majd – mondta el az ünnepélyes avatást megelőzően Szarka Péter, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka.

A felújítást mintegy 22 millió forintból végezték el. Megújult a szobák teljes bútorzata, a homlokzat, burkolatot kapott a terasz, kicserélték a nyílászárókat, parkolókat alakítottak ki és parkosítottak is.

Maguk állítják elő

A fogvatartottak az ellátásukhoz szükséges élelmiszereket mintegy 90 százalékban, a ruházati, műszaki és egyéb zárkafelszerelési eszközöket pedig szinte teljes egészében maguk állítják elő.

Címke:   Sopronkőhida önellátás munkáltatás