Egyiptomi belügyminisztérium: "Börtöneink olyanok, mintha szállodák lennének"

Szerző: MTI / ÖBE

Link: http://www.bortonugy.hu/index.asp?i=hirek_reszletek&id=391

Dátum: 2014.07.03.
Az egyiptomi belügyminiszter PR-tanácsadója szerint az ország börtönei olyanok, mintha szállodák lennének, a rabok szisztematikus kínzásáról és megerőszakolásáról szóló híreket pedig hazugságok - adta hírül az al-Maszri al-Jóm című napilap csütörtöki számában.

Abdel-Fattáh Oszmán az ONTV egyiptomi hírtévé egy betelefonáló műsorában a "vendéglátás egy formájaként" írta le az észak-afrikai ország büntetés-végrehajtási intézeteiben uralkodó, jogvédő szervezetek által embertelennek nevezett körülményeket. Az vádakat szerinte a bebörtönzött ellenzéki aktivisták találták ki és terjesztették el a világháló révén.

A belügyminisztériumi tisztségviselő szavai szöges ellentétben állnak a - gyakran per nélkül fogvatartott - rabok beszámolóival az intézményekben elkövetett kínzásokról, a zsúfolt cellákról és a katasztrofális higiéniai állapotokról. Ezekről egy múlt heti sajtótájékoztatón beszéltek egyiptomi jogvédő szervezetek.

A gyanúsítottak által elszenvedett bántalmakon kívül a csoportok arra is felhívták a figyelmet, hogy a biztonsági erők gyakran válogatás nélkül, találomra vesznek őrizetbe embereket. Az en-Nadím Központ és az Egyipomi Iniciatíva a Személyhez Fűződő Jogokért arról is beszámoltak, hogy több fogolynak nyoma veszett, egyeseket pedig önkényesen tartanak fogva az iszmáílíjai el-Azúli titkos katonai börtönben.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön kiadott egy jelentést, amelyben megerősíti a fenti vádakat. "Újra visszatért és teljes kapacitással működik Egyiptom hírhedt állambiztonsági szolgálata, amely jelenleg nemzetbiztonság név alatt tevékenykedik, de ugyanazokat a kínzási módszereket és egyéb embertelen bánásmódokat alkalmazza, mint amilyenek a Mubarak-rezsim legsötétebb időszakaira voltak jellemzők" - idézi a közlemény Haszíba Hádzsdzs Szahrávit, az AI közel-keleti és észak-afrikai részlegének igazgatóhelyettesét.

A jogvédő szervezet által felsorolt beszámolókban a rabok elmondják, hogy milyen kínzásokkal kényszerítettek ki belőlük vallomásokat. A vallatások során sokukat a lábuknál fogva felakasztották és órákon át gumibotokkal verték. Volt, akinek a végtagjaiba, a nemi szervébe áramot vezettek. A vádlottak a jelentés szerint számos esetben nemi erőszak áldozataivá váltak.

A WIKIThauwra nevű független internetportál szerint a hadsereg által levezényelt tavaly nyári hatalomváltás óta a biztonsági erők több mint 40 ezer embert vettek őrizetbe, akik közül legalább nyolcvanan meghaltak Egyiptom különböző börtöneiben.

Az egyiptomi hatóságok nem engedélyezték, hogy független emberi jogi szervezetek a büntetés-végrehajtási intézményeken belül készítsenek felmérést, ezért az általuk megjelentetett riportok kizárólag személyes beszámolókra támaszkodnak. Csak az állami Emberi Jogi Nemzeti Tanács megfigyelői kaptak belépési engedélyt a börtönökbe, ők azonban nem adtak ki részletes közleményt észrevételeikről. Egyes megfigyelők helyi lapoknak adott interjúi szerint a rabok csupán a látogatási idők miatt panaszkodtak, és amiatt hogy nem kapnak elég időt a sportolásra.

Címke:   külföld Egyiptom börtönviszonyok