Börtönkönyvtár az év könyvtára

Szerző: MTI / stop.hu

Link: http://www.stop.hu/kultura/bortonkonyvtar-az-ev-konyvtara/176990/

Dátum: 2007.08.08.
A münsteri börtön könyvtárát nyilvánították "A 2007-es Év Könyvtárának" Németországban.

A döntés indoklásául a zsűri egyebek mellett a börtönkönyvtár "magas színvonalú szakmai képzettségét" emelte ki és rámutatott: ennek köszönhető, hogy az 528 férőhelyes börtön férfi elítéltjeinek 80 százaléka rendszeresen olvas a harminc különböző nyelven rendelkezésre álló könyvekből.

A kitüntető cím - és az ezzel járó 30 000 euró pénzjutalom - odaítéléséért folyó vetélkedésben a münsteri börtönkönyvtár maga mögé utasította többek közt Karlsruhe egyetemi könyvtárát és a müncheni városi könyvtárat.

A 2000 óta évente odaítélt kitüntető cím az egyetlen, könyvtárnak adható országos elismerés. Ünnepélyes átadására október 24-én kerül sor Münsterben.

"A münsteri a legkorszerűbb börtönkönyvtár Németországban" - jelentette ki Gabriele Beger, a Német Könyvtárak Szövetségének elnöke. Az elítéltek a könyvtárban válogathatnak maguknak olvasnivalót és így nem kényszerülnek arra, hogy cellájukban böngésszék a katalógust. A könyvtár a börtön részben XIX. századi épületében van elhelyezve. Elegendő pénzzel rendelkezik új könyvek vásárlásához és ezáltal képes újdonságokat is beszerezni. A mintegy 30 ezer kötetes könyvállomány fele állandóan az elítélteknél van.

Hogy milyen nagyra értékelik a rabok a könyvtárt, azt jól mutatja a szabadidő kihasználását tudakoló felmérés eredménye. Ezek szerint az elítéltek 79,1 százaléka első helyen említette az olvasást, ami így maga mögé utasította a televíziózást (71,8 százalék). Beger ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy "amikor rács mögött élő emberek a kultúrával foglalkoznak, az új lehetőségeket nyit az életükben".

A könyveket olvasó elítéltek körében végzett közvélemény kutatás kimutatta továbbá, hogy míg a szórakoztató irodalom kategóriájában a krimik, a kaland- és történelmi regények a legnépszerűbbek, addig a szakirodalomban a történelmi könyvek és az életrajzok állnak az első helyen. A joggal foglakozó irodalom viszont jóval kevésbé keresett.

Címke:   könyvtár kultúra külföld Németország