"A sors fintora, hogy a másik oldalnak varrok ruhát"

Szerző: Csikász Brigitta, Fülöp Máté / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/20140725_kalocsai_borton_rab_egyenruha_rendorseg

Dátum: 2014.07.25.
A kalocsai börtönben női fogvatartottak készítik a rendőregyenruhákat, melyből egy évben milliárdos bevétele keletkezik a varrodáknak. A börtönmunka rendkívül felfutott, mióta a kormányzati szervek a beszerzéseik során előnyben részesítik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által biztosított termékeket és szolgáltatásokat. A börtönök emellett sok szempontból önellátóak, miközben a fogvatartottak keresete 10-25 ezer forint körül mozog.

Singer, Köhler régi, kuplungos varrógépek kattogása közben csendben folyik a munka a kalocsai börtönben, a katasztrófavédelem számára készülnek épp bevetési egyenruhák. „Négy évet kaptam lopásokért 2011-ben, azóta dolgozom itt. Megmondom, nem tetszett az elején, de megkedveltem a varrást. Legalább lefoglalom magam idebent, mert ez a legrosszabb, itt lenni. Várom, hogy szabaduljak, van két kisgyerekem, a ruhájukat majd én varrom” – mondja a hvg.hu-nak Zsanett.

Társaihoz hasonlóan két hónapot töltött el a betanulással, utána kerülhetett a gyártósorra, ahol egy-egy műveletet végez, aztán adja tovább a ruhát a következő munkamenetre. Akinek nem megy jól a varrás, az más tennivalót kap, például csomagol.

Nem volt gondja a betanulással Beatrixnak, kint is készített ruhákat, de akkor nem géppel, hanem kézzel varrt. „Bolti lopások miatt vagyok bent, még öt évem van hátra. Változó, hogy egy hónapban mennyit tudok megkeresni. Teljesítménybérben dolgozunk, volt, amikor 9 ezret kaptam, da akadt olyan hónap, amikor a 18 ezer is összejött, ami jó, mert így a családnak kevesebb terhet jelentek. Most, hogy itt vagyok, tudom igazán becsülni a kinti dolgokat. A sors fintora, hogy a másik oldalon dolgozóknak készítek egyenruhákat.”

A fővárosi, a mélykúti és az egri büntetés-végrehajtási intézeteket is megjárta Julianna, akit emberölés miatt 18 év szabadságvesztésre ítéltek. Ebből hetet ült le, de nagyon bízik abban, hogy kedvezményekkel előbb szabadul. „Nem szeretnék beszélni róla” – feleli arra a kérdésre, hogy miként fajult odáig a dolog, hogy gyilkosságot követett el. Aztán annyit kibök, hogy összeveszett egy nővel. „Volt ott alkohol meg drog.” A nyilatkozó elítéltek közül Julianna keres a varrással a legjobban: 25-26 ezer forintból vásárolhat egy hónapban a börtön boltjában.

Egyenruhák, ágyneműk, kalocsai hímzések


Nem csak a rabok járnak jól a munkával, a büntetés-végrehajtási intézet is. „Míg tavaly az Ábránd Textillel való összeolvadás után egymilliárd forint volt az árbevételünk, erre az évre az üzleti tervünk szerint hárommilliárd forintot érünk el, köszönhetően stabil megrendelői körünknek” – meséli Kovács László nyugalmazott bv-ezredes, az Adorján-Tex Konfekcióipari Kft. ügyvezető igazgatója.

A férfi korábban gazdasági területen dolgozott a büntetés-végrehajtásnál, és mint megjegyezte, a költségvetés kigazdálkodtatásánál izgalmasabb, hogy végigkísérheti a késztermékek előállítását. „A paletta tág, mintegy hatvan terméket forgalmazunk 'Jurta' márkanév alatt, köztük egészségügyi, ruházati termékeket, de gyártunk kórházi felszereléseket, továbbá varrunk homokzsákot a vízügynek és a katasztrófavédelemnek. Itt, Kalocsán egyenruhákat varrunk, és hímzések készülnek, minden mást a sátoraljaújhelyi telephelyünkön gyártanak.” A két üzemben összesen több mint négyszáz elítéltet foglalkoztatnak.

A kalocsai hímzéses terítőkből szívesen rendelnek szállodák, mondja az egyik munkáltatási felügyelő a készülő terítőket mutatva, miközben a felügyelete alatt dolgozó mintegy 15 elítélt csendben, mukkanás nélkül teszi a dolgát. Innen átsétáltunk a szabászatba, az igazgató látványosságot ígér. De a terembe való betoppanásunkkor azonban minden gép áll, a hatalmas asztalok körül néhány asszonyt lehet csak felfedezni, majd a felügyelő elárulja, mi ennek az oka: éppen cigiszünetet tartanak a szabászok.

„Nyári kabátokon dolgoznak” – mondja Kovács László, megjegyezve, hogy itt az ügyesebbek vannak. „Ha elrontják a szabásmintát, akkor dobhatjuk ki az anyagot, amelynek métere több ezer forint is lehet, éppen ezért van külön tanulószalag is” – magyarázza az ügyvezető igazgató, miközben rámutat az előttünk lévő világoskék anyagra, amelyből a tábornokok számára készítenek ingeket.

Hőség a külső varrodában

Az itt készülő vízálló kabátokat már a börtön kinti varrodájában gyártják, ami az Adorján-Texhez tartozik. Itt ötven nő dolgozik, mégpedig hőségben, mert az üvegfalú teremben nincs légkondicionáló, ráadásul a vízálló kabát elkészítéséhez szükséges hegesztőgépek is melegítik a levegőt. „Az asszonyok egyike korábban a börtönben varrt, miután szabadult, visszafoglalkoztattuk. A nő mellett egy asztalon érdekes, kúpformára varrt ruhadarabok hevernek egy csomóban, amelyek, mint kiderült, jelvénytartók.

„A városban volt korábban varroda, de megszűnt. Azzal, hogy elindítottuk a mienket, a helyi asszonyoknak is adunk munkát” – büszkélkedik Kovács László. „Elég jók vagyunk a piacon, de a kínai 500 forintos pólóval nem tudunk versenyezni, a mi pólóink ezer forint feletti áron kaphatóak.” De mivel megveszik így is, a minőségre biztos nincs panasz. Mint említi, a termékeik nagy részét még így is alacsonyabb áron forgalmazzák, mint az átlagos piaci ár. Az egyenruhákkal kapcsolatos reklamáció elenyésző, ha gond van, akkor kicserélik.

A börtönökben persze nemcsak varrodák vannak: gyakorlatilag mindenféle termék gyártására van lehetőség, sőt, szolgáltatásokat is vállalnak (pl. mosatás). Egy három évvel ezelőtti rendelkezés szerint százezer és hatvanmillió forint értékhatár között a mintegy 700 költségvetési szervnek (minisztériumok, állami hivatalok) a beszerzéseit az erre a célra létrehozott úgynevezett Központi Ellátó Szerven keresztül kell intéznie, melyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság lát el termékekkel, szolgáltatásokkal. És az ennél nagyobb értékű beszerzéseknél is gondoskodni kell arról, hogy a gyártásnál lehetőség szerint fogvatartottakat foglalkoztassanak.

Csakhogy a mennyiségi arányokat érzékeltessük: tavaly az Adorján-Tex varrodáiban 63 328 inget, 40 319 taktikai övet (amin van kiképezve hely a bilincsnek, lőfegyvernek), 50 918 pólót, 10 751 gyakorlózubbonyt, 11 779 gyakorlónadrágot, 6 752 galléros pólót és külön a Készenléti Rendőrség állományának 3 000 bordó pilotkát (így hívják a sityakot) és karszalagot varrtak.

A Központi Ellátó Szerv létrehozása mind a kalocsai börtönnek, mind a börtöncégeknek sokat hozott a konyhára: csak a rendőrségi egyenruha-megrendelés – amit Magyarországon kizárólag Kalocsán és Sátoraljaújhelyen készítenek – tavaly másfél milliárd forintot tett ki. A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainak árbevétele is megugrott: míg 2011-ben 200 millió forint volt a bevétele, egy évvel később 3,4 milliárd forint, tavaly pedig már 5,5 milliárd. Ehhez 2012-ben még 415 millió forint folyt be élelmiszerek értékesítéséből, amit 2013-ban mintegy 325 millióval megfejeltek.

Ami pedig a börtönök ellátását illeti, nemcsak az élelmezést oldják meg nagyrészt saját erőből (a bv-cégek zöldség- és gyümölcstermesztéssel, állattenyésztéssel és húsfeldolgozással is foglalkoznak, van vágóhídjuk és pékségük is), hanem például a zárkák felszerelését is maguk a rabok készítik el. „De gyártanak irodabútorokat, ágybetéteket, iskolai szemléltető eszközöket (pl. csontváz), valamint lakatokat, zárakat." Ez utóbbiakat például az Elzettnek.

A nyereséget a börtöncégek visszaforgatják. Kalocsán most gépek cseréjét tervezik, amellett, hogy a kiszolgáló helyiségeket is felújítják, és a városi varroda bővítése is a tervek közé tartozik.

10 év után újultak meg a rendőrségi uniformisok


A rendőrség egyenruhaváltása hamarosan befejeződik teljes körűen, minden egységet érintően. Ezt megelőzően 2001 és 2003 között volt egyenruhacsere, közölte a hvg.hu megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata. A jelenlegi egyenruhákat a Belügyminisztérium irányításával fejlesztették, az erre a célra létrehozott, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófa-védelem képviselőiből álló Ruházati Munkabizottság közreműködésével. Azt, hogy ki tervezte a modelleket, nem sikerült megtudnunk: a legdivatosabbnak számító olasz rendőrségi egyenruhák tervezésében az Armani divatház volt benne. A birtokunkba került egyenruha-árlistából kiderül, hogy az egyik legdrágább termék a 18 ezer forintba kerülő téli szolgálati sapka (usanka). Míg az egyenruhák darabjai a kalocsai börtönben készülnek, ezt máshol gyártják, de az ORFK üzleti titokra hivatkozva nem adta meg a vállalkozás nevét.

Címke:   Kalocsa Bv. Kft. munkáltatás