Ha kivégeznék, ne ezt a módot válassza

Szerző: Rosu Kriszta / vs.hu / BBC, Debbie Siegelbaum

Link: http://vs.hu/ha-kivegeznek-ne-ezt-a-modot-valassza-0801

Dátum: 2014.08.01.
Az életben a dolgok nem mindig mennek úgy, ahogy szeretnénk – úgy tűnik, nincs ez másképp a kivégzésekkel sem. Annak, hogy valami félresikerüljön halálos ítéletünk végrehajtása során, nagyjából 3% az esélye – állítja Austin Sarat egyetemi professzor nemrég megjelent könyvében.

Sarat százhúsz év (1890-2010) körülbelül 9000 kivégzését vizsgálta meg a könyvhöz (Gruesome Spectacles: Botched Executions and America's Death Penalty) – írja a BBC. Foglalkozott a használt kivégzési eljárásokkal, illetve azok eredményességi fokával. A 20. század során végrehajtott kivégzéseknek összesen körülbelül 3%-a sikerült félre az Egyesült Államokban.

Meglepő módon a legkevésbé biztos módszernek a méreginjekció bizonyult, itt az esetek 7,1%-ban csúszott hiba az eljárásba. Ennek ellenére ma már ez a legelterjedtebb módszer, a halálbüntetést engedélyező összes államban használják, állítólag kíméletessége miatt. Az injekció először elaltatja és megbénítja az embert, majd egy másik hatóanyag leállítja a szívét. Jó esetben...

Egyes államok más módszereket is jóváhagynak, nyolcban villamosszék, háromban gázkamra, másik háromban akasztás, kettőben golyó általi halálát is kérvényezheti az elítélt.

Ha lehetőségünk van választani, legjobban talán a villamosszékkel járunk, ennél csak 1,9 százalék a rosszul sikerült kivégzések aránya. A professzor kutatása szerint biztosra mehetünk a kivégzőosztagokkal is, azonban itt túl kevés a vizsgált esetek száma ahhoz, hogy mérvadó legyen.

Miért használják ma mégis a méreginjekciót?

„Részben az elrontott villamosszékes kivégzések miatt. Villamosszékeket meg részben azért használtunk, mert a 20. század elején az emberek az akasztást visszataszítónak találták”– magyarázza Sarat. A közvélemény tehát nagyban befolyásolja a használt módszereket.

A halálbüntetés egyébként az Egyesült Államok 50 államából jelenleg 32-ben megengedett, háromban pedig még folyik a korábban meghozott ítéletek végrehajtása. A legtöbb államban csak a gyilkosságok vonhatnak maguk után halálos ítéletet, de Floridában például a drogkereskedelem, Kaliforniában a hazaárulás vagy a szabotázs is büntethető ilyen formában.

Pénzügyileg azonban talán jobban járnának, ha nem lenne az. Egy 2011-es tanulmány szerint szintén Kalifornia az utóbbi 40 évben körülbelül 4 milliárd dollárt (936 milliárd forintot) költött a halálbüntetésre (az ilyen ügyek kivizsgálása jóval hosszabb időbe telik), ha pedig a halálraítéltek a jövőben életfogytig tartó börtönbüntetést kapnának inkább, az állam úgy 5 milliárd dollárt (1170 milliárd forintot) spórolhatna meg a következő 20 évben.

Címke:   kivégzés halálbüntetés külföld USA