Elítéltek szereztek szakképesítést Baracskán

Szerző: OrientPress Hírügynökség

Link: http://orientpress.hu/131869

Dátum: 2014.08.12.
Jól tanult és eredményesen tett OKJ-s vizsgát a fogvatartottak egy csoportja a baracskai börtönben. Oktatásukat uniós támogatás segítette az Új Széchenyi Terv keretében.

Négyszáz órás szakmai oktatás után sikeresen teljesítette vizsgáit az a 18 fogvatartott, aki kertfenntartó képzésben vett részt a baracskai székhelyű Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az érintettek írásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokat oldottak meg: vizsgaeredményeik átlaga meghaladta a négyest. Bizonyítványt az Országos Képzési Jegyzékben szereplő „Kertfenntartó” rész-szakképesítésről kaptak.

Az elítéltek nem csak a növénytan és kertápolás alapismereteit sajátították el. Részt vettek tanulást segítő tréningen és olyan órákon, amelyeken a szabadulásuk utáni életvezetésükhöz, például a lakásfenntartáshoz kaptak tanácsokat. Az oktatók személyiségük fejlesztésében is segítettek nekik egyebek között konfliktuskezelő és kommunikációs tréningekkel. Állampolgári és jogi ismereteik is bővültek, mert az átfogó képzési programnak ez szintén része volt.

„Mindenki komolyan vette a tanulást és aktívan dolgozott a gyakorlati feladatokon is, amelyek révén a fogház területén megújult a sziklakert” – adott hangot elégedettségének Kiszely Pál bv. dandártábornok, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Hangsúlyozta: „a fogvatartottak számára fontos volt, hogy az oktatók a szabadulás után várható élethelyzetekre is felkészítették őket.”

Maguk az elítéltek is örültek a képzéseknek. Egyikük azt mondta, hogy ugyan nehéz volt latinul is megtanulni a növények neveit, ám szabadulása után a bizonyítvánnyal valószínűleg könnyebben el tud helyezkedni. Egy másik fogvatartott azt emelte ki, hogy a tanórákkal gyorsabban ment a börtönben nagyon lelassult idő, de az oktatás arra is jó volt, hogy később jobban szervezze életét.

Baracska mellett a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben is hasonló képzési program zajlott. „A két börtönt, összesen 55 embert érintő projekt különlegessége az, hogy nemcsak szakmát kapnak az elítéltek, hanem munkához is jutnak, ami érdemben segíti a szabadulók visszailleszkedését a társadalomba” – ezt Barabás Tünde kriminológus, a projekt szakmai vezetője mondta. Hozzátette: a vizsgázott és szabadult elítéltek egy része Pásztó kizárólagos önkormányzati tulajdonú vállalatánál, a Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél kap munkát.

A fogvatartottaknak személyre szabott szakoktatási programot a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola állította össze. A BKF munkatársai már korábban is tanítottak elítélteket 9 büntetés-végrehajtási intézetben, köztük Balassagyarmaton és Baracskán is.

A képzési és foglalkoztatási projekt az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. „Az elítéltek reintegrációja a szabadulást követően. Munka - Közösség – Megbánás” címmel indított projekt a TÁMOP-5.6.1.A-11/2-2011-0014 számú pályázaton nyert támogatást.

Címke:   Baracska oktatás reintegráció TÁMOP