Munka a börtönben

Szerző: Város-Kép Nonprofit Kft. / nyiregyhaza.hu

Link: http://www.nyiregyhaza.hu/munka-a-bortonben

Dátum: 2014.08.13.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a működéshez szükséges teendők 100 százalékát a fogvatartottak végzik. Dolgoznak a karbantartó műhelyben, a konyhán, a mosodában, a varrodában. A munkáért minimálbér harmadát kapják.

A karbantartó műhelytől a konyháig a fogvatartottak látják el a büntetés-végrehajtási intézet napi teendőit. Legkorábban a pékek kelnek, ők már fél 4-től a konyhában dolgoznak.

Drotár Zsolt, bv alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés- végrehajtási Intézet börtönparancsnoka elmondta: "Intézetünk összlétszámának körülbelül egyharmada végez munkát. Ezekbe természetesen jogerős elítéltek és előzetes letartóztatott fogvatartottak is bele számítanak. A jogerős elítélteknél igyekszünk azokat kiválasztani, akinek már van szakmája, tehát itt több munkahely is szóba jöhet, karbantartó műhelytől a konyháig, az intézet mosodájáig természetesen a fodrász, raktárak, több ilyen terület van. Illetve előzetes letartóztatottaknál pedig az intézet varrodája, ahol bérvarrást csinálnak, munkásruhákat, ágyneműket, kötszereket varrnak a fogvatartottak."

A mosodában dolgozók nem csak a börtön szükségleteit látják el, megrendelésre mosnak és vasalnak a város kollégiumainak, valamint éttermeinek is. Emellett munkaruhákat, orvosi köpenyeket varrnak, kötszereket készítenek. A bent szerzett gyakorlatot szabadulás után is hasznosíthatják.

Drotár Zsolt hangsúlyozta: "Az önkormányzatnál, akár a közmunkaprogramban, akár a tanult szakmájukban el tudnak helyezkedni. Természetesen mi is a városlakók meg ugye a megyelakók között járunk, gyakran találkozunk már szabadult fogvatartottakkal, akik újságolják, hogy elhelyezkedtek dolgoznak, rendes, tisztes adófizető polgárai lettek a városnak illetve a megyének."

Fizetésük a minimálbér harmada, amit telefonálásra és élelmiszer vásárlásra költhetnek. A börtönparancsnok szerint nem a fizetés az elsődleges szempont a rabok foglalkoztatásánál. Így nem kell egész nap a cellákban tartózkodniuk, közösségben lehetnek és megtanulják a munka fontosságát.

Címke:   Nyíregyháza munkáltatás reintegráció