Csóti: hamarosan csökken a börtönök túlzsúfoltsága

Szerző: Exterde Tibor / InfoRádió

Link: http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-664626

Dátum: 2014.09.08.
Több férőhely lesz a börtönökben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Csóti András közölte: fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt, és Budapesten, valamint Szombathelyen lehet még bővítés. Emellett egy ezer férőhelyes új intézmény létrehozását is tervezik. A büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg több mint 140 százalékos a telítettség.
 
"Egy program alapján folyamatosan dolgozunk új büntetés-végrehajtási férőhelyek kialakításán. Ennek eredményeként 2014-ben és 2015-ben jelentős számú új férőhely fog rendelkezésre állni a legkorszerűbb feltételek mellett, de a legköltséghatékonyabb módon, részint saját erőből kivitelezve" - ismertette Csóti András.

Hozzátette: az idén Martonvásáron és Budapesten biztosan sikerül bővíteni a férőhelyeket, és bízik abban, hogy Szombathelyen is célba ér a fejlesztés. Mindez körülbelül 700 új férőhelyet jelent.

"Összesen több mint 1800 új, vagy korszerűsített, felújított férőhelyet kívánunk a rendszerbe bevonni, elsősorban a legnagyobb gondot jelentő észak-magyarországi régióban" - jelezte a vezérőrnagy.

Elmondta, hogy a szirmabesenyői intézet 500 fős fejlesztése szerepel a programokban, ehhez a szükséges források is rendelkezésre állnak. Ugyancsak reális lehetőség van arra, egy új, ezer fős intézetet építsenek, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Szolnok megye valamelyik kapcsolódási pontján. Ezzel az ott elhelyezett fogvatartottak zsúfoltságát is csökkenteni tudják, illetve a lakóhelyhez lehetőség szerinti legközelebbi elhelyezést is megvalósíthatják.

"Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként most talán elhelyezés szempontjából legkedvezőbb helyzetben a fiatalkorúak vannak, komoly adósságunk van viszont a nőket illetően. Jelenleg 2 és fél büntetés-végrehajtási intézetben lehet elhelyezni női fogvatartottakat. Az új intézmény azonban erre is alkalmas lesz" - hangsúlyozta Csóti András.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról is, hogy megkezdődött a büntetés végrehajtásban dolgozók életpályamodelljének kidolgozása, a szaktárca közvélemény kutatással méri fel az igényeket.

Feladatukról szólva elmondta: végrehajtó szervezetként az a dolguk, hogy a kiszabott ítéletet végrehajtsák, közben garantálják a rendet és a biztonságot, és felkészítsék az elítélteket a társadalmi visszailleszkedésre.

Címke:   férőhelybővítés értékelés életpálya