Ötven elítélt kapott esélyt az újrakezdésre

Szerző: OrientPress Hírügynökség

Link: http://orientpress.hu/132803

Dátum: 2014.09.09.
Büntetésüket töltő raboknak indított projektet a Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola (BKF) a Balassagyarmati Fegyházzal és Börtönnel, valamint a Baracskai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel közösen. A program keretében 50 elítélt szerezhetett OKJ-s bizonyítványt. A projekt szakmai vezetőjével, Barabás Tünde kriminológussal a program ötletéről, kidolgozásáról, menetéről és a résztvevők kiválasztásáról beszélgettünk rádiónkban.

Az Új Széchényi Tervben indultak olyan pályázatok, melyek a büntettek reintegrációját segítik elő. A visszaeső bűnözés egyik oka a szakképzetlenség miatti talajvesztettség - ismerteti tapasztalatait a kriminológus. Ez a projekt a jól hasznosítható, könnyen elsajátítható szakmákban való szakképesítést teszi lehetővé, illetve a szabadulás után segít az elhelyezkedésben. A BKF-nek már volt korábbi tapasztalata a börtönben való oktatásban, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön pedig már ezt megelőzően is sokat tett az elítéltek reintegrációjáért. Balassagyarmat ajánlotta Baracskát, így született meg az együttműködés ötlete.

A helyszín kiválasztása után az első lépés egy olyan piacosítható képzés megtalálása volt, melynek elsajátítását is lehetővé teszik a körülmények - így esett a választás a kertfenntartó és parkgondozói képzésre.

A másik kérdéses pont egy olyan munkáltató meglelése volt, aki hajlandó alkalmazni frissen szabadultakat. A Pásztói Városgazdálkodási Szervezet vállalta ezt. A projekt kidolgozói emellett mentorokat is kerestek a rabok mellé, akik a képzés alatt, de a szabadulás után is egy rövid ideig segítik a rabok előrejutását.

Az elítéltek részéről önkéntes volt a jelentkezés. A nagyszámú jelentkezőből előzetes készség- és képességfelméréssel, mentális állapot és alkalmassági vizsgálattal, pszichológus választotta ki a résztvevő 55 elítéltet. Ebből az 55 kiválasztottból ötvennek sikerült is letenni az OKJ-s vizsgát, ami nem kis szó, tekintve, hogy a rabok öt-hat elvégzett osztály után átlagosan 20 évvel ültek újra iskolapadba.

A képzés múlt év május-júniusában kezdődött személyiségfejlesztő tréninggel, melynek során az együttműködés elsajátítása állt előtérben. Ezt követte egy resztoratív (kárhelyreállító szemléletű) tréning, melynek célja, hogy a bűnelkövető átérezze, hogy ártott a bűncselekménnyel és ez a belátás, lelki változás tartsa őt vissza a későbbiekben a visszaeséstől.

Az átlagban 5-6 iskolai osztályt végzett, 20 és 60 éves kor közötti résztvevők tanulási készségeinek fejlesztését tanulás módszertani tréninggel segítették. Ezzel alapozták meg a szakképzést is, melyet gyakorlati képzés követett. Az OKJ-s tanfolyam után állampolgári ismeretekkel és életvezetési tanfolyammal folytatódott a program.

„Ezek, a 400 órás képzést záró, kiegészítő képzések a világban való megkapaszkodás zálogai, általuk a bűnözés világa helyett reális alternatíva lehet a munka”- fűzi hozzá a szakmai vezető.

A képzéseken túl a mentoroktól plusz odafigyelést is kaptak az elítéltek. A szokásos 70 helyett a programban 5 elítéltre jutott egy mentor. Ez fontos, mert a hosszú bebörtönzés alatt a családi kapcsolatok megszakadhatnak, ami elmagányosodáshoz vezet. A mentori figyelem sokat segíthet a kapcsolatok újraélesztésében és az életbe való visszailleszkedés során is. A mentorral és a programmal kialakított szoros kapcsolatnak nagy a szerepe a motiváltságban.

Remélhetőleg elindult valami, hiszen azok, akik munkába álltak a Pásztói Önkormányzatnál a mai napig jól teljesítenek. Barabás Andrea, a program szakmai vezetője várja az újabb pályázati kiírásokat, hiszen sok hátrányos helyzetű elítélt juthat ezzel egy második esélyhez, a társadalom számára pedig kedvező hatású a visszaeső bűnelkövetők számának csökkenése.

Címke:   Balassagyarmat Baracska pályázat