Börtönlakó újságírók

Szerző: Frei Tamás / metropol.hu

Link: http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1228365

Dátum: 2014.09.11.
Miképp is lehetséges, hogy gyilkosok és rablók olyan magas színvonalon írjanak újságot, hogy lekörözzék a szabad világban dolgozó „kollégákat”?

Az újság internetes oldalán a fejléc koromfekete. De hát milyen is lenne, hiszen az egyik legkeményebb amerikai börtönben írják, ráadásul a legdurvább bűnözők. A főszerkesztő például 65 évre ítélt bandavezér, a kínzások és zsarolások nagymestere. Többszörös visszaeső, mint ahogy a helyettese is, aki hírhedt bankrabló, nem kevesebb, mint 55 évre ítélve.

A történet, hogy a rabok börtönújságot írnak, önmagában még nem lenne érdekes. Az viszont már igen, hogy a kaliforniai San Quentin News nemrégiben megkapta az egyik legnívósabb amerikai újságíró-szakmai kitüntetést, a James Madison Freedom of Information Awardot. A szabad információáramlás nagydíját, amivel ott nem az elszántságot, hanem sokkal inkább – és tényleg – a szakmai profizmust díjazzák.

Miképp is lehetséges, hogy gyilkosok és rablók olyan magas színvonalon írjanak újságot, hogy lekörözzék a szabad világban dolgozó „kollégákat”? Az történt, hogy az amúgy 1940 óta megjelenő újság elkészítésébe hat évvel ezelőtt bekapcsolódott a világ egyik legjobb egyetemének, a közeli Berkeley-nek a professzora. Az újságírást oktató Bill Drummond néhány év alatt megtanította a rabokat professzionális riportokat készíteni, és egy még ennél is fontosabb dologra: a szakmai alázatra. Meg persze kitalálta, hogy mi is lehetne az a perspektíva, az a nézőpont, amely egyedivé és különlegessé tenné a börtönújságot. A kaliforniai Berkeley Egyetem diákjaival együtt készül az újság, de a diákok nem írhatnak cikkeket, csak segíthetnek a raboknak kutatni, dolgoknak utánanézni, hiszen a rab újságírók nem használhatják az internetet, nincs mobiljuk, sőt, néhányuk régimódi írógépen pötyögi le a cikkeit. Múltba vesző technikával és a feledés homályába vesző alapossággal írják az újságot.

Ma már sok ezer börtönfalon kívüli előfizetőnek, akik évi tízezer forintot adnak ezért a havilapért. Bizonyos szempontból „bulvárújság”, hiszen a bűn mindenhol jól eladja magát. Nézzék csak meg a magyar tv-híradók nagy részét, vagy nyissák ki a bulvárlapokat. A börtönújság esetében ráadásul különleges csavart ad a dolognak, amikor olvasóként tudjuk, hogy halálra ítélt rab ír a kivégzésekről, az éppen aktuális amerikai börtöndilemmáról, hogy pontosan milyen keverékből is álljon a méregszérum (amit ő egyszer majd valószínűleg megkap).

A San Quentin News tényleg nagyon érdekes. Látok benne cikkeket a börtönből szabadulóknak felajánlott „újrakezdési” bankhitelekről éppúgy (mert Amerikában van ilyen is), mint ahogy vannak egészségügyi tippek (hogyan kell elviselni tíz évet a börtönben). Vagy mondjuk alapos elemzések a raboknak felkínált sterilizációs lehetőségekről (elvégre 65 évre rács mögé kerülni „szexuális értelemben is kihívás” – idézet az újságból). A közelmúlt egyik legnagyobb feltűnést keltő cikke a téves bizonyítékok alapján elítéltekről szólt, felzaklató tényeket és megrázó személyes beszámolókat közreadva. Nagyon érdekesnek és színvonalasnak találtam. Persze most olcsó poén lenne elsütni, hogy a magyarországi újságírás és információszabadság általános színvonala bárcsak elérné a San Quentin Newsét, de hát bárcsak…

Címke:   börtönújság külföld USA