Több hely lesz a javítóintézetekben

Szerző: MTI / Magyar Nemzet / hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2014/09/13/tobb-hely-lesz-a-javitointezetekben/?source=hirkereso

Dátum: 2014.09.13.
Bővítik a javítóintézeteket, a szaktárca szerint az ilyen intézmények jobban szolgálják a fiatalkorúak fejlődését, mint a börtönök - írta szombaton a Magyar Nemzet.

Miután tavaly életbe lépett az új büntető törvénykönyv, megnövekedett a javítóintézetek iránti igény. Az új szabályok szerint ugyanis a súlyosabb bűncselekmények esetében 14-ről 12 évre szállították le a büntethetőség korhatárát, és rendelkeztek arról is, hogy a legfiatalabbak csak javítóintézeti nevelésre ítélhetők.

Jelenleg összesen 454 hely áll rendelkezésre, Budapesten 100 fiú és 54 lány, Aszódon 160, Debrecenben pedig 140 fiú elhelyezésére van lehetőség. A bővítés mindenképpen szükséges, mivel az előzetes letartóztatásukat töltő fiatalkorú fiúk számára fenntartott férőhelyek jellemzően teljes kihasználtsággal működnek - tudta meg az újság az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságától.

A szaktárca a lapnak hangsúlyozta: a tapasztalatok szerint az előzetes letartóztatás esetében is a javítóintézeti elhelyezés szolgálja a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődését, valamint a védelemhez való jogának érvényesülését, míg a büntetés-végrehajtási intézetben folyamatosan számolni kell további kriminalizáló, személyiségdeformáló hatásokkal.

Címke:   javítóintézetek fiatalkorúak kriminalizáció