Három magyar szociális projektet is díjaztak az osztrákok

Szerző: Krisztián Simon B. / VS.hu

Link: http://vs.hu/kozelet/belpolitika/harom-magyar-szocialis-projektet-is-dijaztak-az-osztrakok-0503#!s0

Dátum: 2014.05.03.
A SozialMarie-díjat innovatív közép-európai kezdeményezések kaphatják. A díjat létrehozó Unruhe Magánalapítvány alapítója szerint az osztrákok sokat tanulhatnak a magyar és a cseh civilektől.

Az idei SozialMarie-díjazottak közül az első helyezett a Szociálisháló-konferencia próbaidősöknek című osztrák projekt lett, amely börtönből szabaduló vagy vizsgálati fogságba került fiataloknak nyújt lehetőséget az újrakezdésre. Szociális munkások a kiválasztott fiatalok társadalmi kapcsolatrendszerét próbálják feltérképezni, az érintettek lehető legtöbb ismerősével próbálják felvenni a kapcsolatot. „Ehhez el kell menni a családokhoz, az iskolákba, fel kell keresni a tanárokat és a barátokat. Sokszor a fiatalok is meglepődnek, mennyire sokan vannak a társadalmi hálójukban.

„Volt, hogy 30-40 ember jött a tárgyalóterembe, és már el sem fértek”

– mondja Georg Wieländer projektkoordinátor. A programban a fiatalkorú dönti el, hogy kik lesznek a szociális hálójában, a szociális munkásoknak pedig rendszerint három hetük van összeszedni ezeket az embereket, hogy aztán tarthassanak velük egy közös beszélgetést. „Ez nem mindig egyszerű. Van, hogy említ egy ismerőst, de telefonszáma nincsen hozzá. Akkor kérdeznünk kell, hogy mi a neve, hol szoktak találkozni, és meg kell próbálnunk előkeríteni. Egész sok kutatómunkával jár” – mondja.
   
Saját forgatókönyv szerint

Három héttel a szabadulás (vagy vizsgálati fogság esetén a tárgyalás) előtt kezdik el összeszedni az ismerősöket, akikkel aztán összehoznak egy beszélgetést: egy nagy körben ülve próbálják meg tisztázni a fiatallal, mit kellene tennie, hogy egyenesbe kerüljön az élete.

A frissen szabadultak esetében a cél annyi, hogy megóvják őket a visszaeséstől. A vizsgálati fogságban ülőknél viszont arra is lehetőséget biztosít az ülés, hogy a fogadalmaik komolysága alapján a bíró esetleg szabadon engedi őket. A szociális munkással ugyanis átbeszélik, mennyire megvalósíthatók az újrakezdéssel kapcsolatos tervek, aztán a fiatal maga tudja elmagyarázni a bírónak, hogy mit tervez csinálni, ha kikerült a börtönből.

„Előfordulhat, hogy akár egy fegyveres rablás után is feltételesen szabadlábra kerülhetnek a fiatalok”

– mondja Wieländer, aki szerint a konferencia után azért hatékonyabb az újrakezdés, mert a fiatalok úgy érezhetik, hogy ők maguk találták ki a jövőjüket, nem pedig valaki másnak a forgatókönyve alapján kell játszaniuk. Ráadásul, ha a család, a barátok és a tanárok mind támogatásukról biztosítják őket, akkor úgy érezhetik, feléjük is felelősséggel tartoznak, nem akarják majd őket cserben hagyni. A programban 16-an dolgoznak főállásban, évente nagyjából hetven fiatallal tudnak dolgozni, de a cél, hogy évi százra vigyék fel a számot.

Címke:   projekt külföld Ausztria visszailleszkedés