Jogában áll hallgatni! Októbertől indul a Rács FM

Szerző: NAT / estv.hu

Link: http://estv.hu/news.php?extend.26214

Dátum: 2014.09.26.
Októbertől megkezdi adásait a Váci Fegyház és Börtön területén lévő zártláncú rádió, a Rács FM. A Magyarországon először kísérleti jelleggel beindított börtönrádió műsorait elítéltek szerkesztik és a tartalmakat is jórészt ők határozzák meg. Az Adj Hangot Egyesület kezdeményezése és a váci börtön támogatása által megvalósuló programmal a szakemberek azt szeretnék elérni, hogy csökkentsék a társadalmi csoportok közötti konfliktusokat és az elítéltek számára megkönnyítsék a szabadulás utáni beilleszkedést.

A délelőtti műszak vége felé jár az idő a váci börtön nyomdájában. Az elítéltek közül Jó néhányan (01,45,06) alig várják már, hogy véget érjen a napi munka és felvezessék őket a foglalkoztató szárny egyik szobájába, ahol az új szakkör keretében rádiós szerkesztést tanulhatnak a szakemberektől. Kilenc, büntetését tekintve enyhébb fokozatú elítélt alkotja a Rács FM stábját, akik az októberi adásindításra készülnek az intézmény zárt láncú kommunikációs rendszerén.

Zatykó Anikó
sajtóreferens Váci Fegyház Börtön
A televízión keresztül fogják a rádiót heti két alkalommal, várhatóan két óra lesz az első körben, jellemzően a hajnali órákban, a munkaátadási időszakot megelőzően, hiszen 6 órától kettő óráig a munkahelyükön tartózkodnak a fogvatartottak, délután pedig egyéb más szakmai- vagy szakterületi program van így a hajnali időszak lesz, ami várhatóan jellemző lesz arra, hogy bemutatásra kerüljön.

A program eredetileg Angliából származik, ott 112 büntetés-végrehajtási intézetben működik a rabok közreműködésével ilyen rádió. Itthon az Adj hangot Egyesület karolta fel a kezdeményezést és kezdte meg a program megvalósítását a fegyház segítségével. Az újságírókból, pszichológusokból és technikusokból álló stáb tagjai társadalmi munka keretében, önkéntesen, külön támogatási források nélkül végzik a programot.

Megyeri Zsuzsanna újságíró pszichológus Adj Hangot Egyesület
A legfontosabb dolog amit mi megcéloztunk az az, hogy információ áramlást segítse. A fogvatartottaknak egy igen nagy része funkcionális analfabéta és nem tudják sem az újságot, sem a képújságot olvasni, tehát, hogy így az információhoz jutás az ne legyen előny, vagy hátrány a fogvatartottak között, mert egy zárt intézményben ez mindig probléma. Másrészt van egy olyan célja is, hogy valamilyen módon csökkentse a benti feszültséget, javítsa a kapcsolattartást maguk között az elítéltek között és hát megpróbálunk olyan műsorokat szerkeszteni, illetve ők próbálnak meg, hiszen a műsortervet és az adástervet is ők találták ki, amely a kapcsolattartást segítik, az otthoniakkal való együttműködést, a családdal a gyerekekkel és egyáltalán annak az elviselését, hogy itt vannak bent.

A börtönben a kötelező napi nyolc órás munkavégzés mellett több szakkörben is részt vehetnek a szabadidejük alatt az elítéltek. A rádiós foglalkozás is azt célozza, hogy olyan tevékenységgel találkozzanak a börtönlakók, amelynek elsajátítása csökkentheti a bűnözésbe való visszaesést.

Bucsi Attila
szerkesztő Rács FM
Úgy gondolom, hogy ez egy nagy lehetőség, fejleszthetem a számítástechnikai tudásomat és egyéb téren is, amit tanítanak nekünk, azt hasznosíthatom majd az életben, plusz segít az integrációban, hogy visszailleszkedjek a társadalomba és úgy gondolom, hogy a fogvatartottaknak is akiknek készítjük a rádiót azoknak is segítünk a műsorainkkal visszailleszkedni.

Az elítéltek riportokat készítenek, külső információk alapján híradót szerkesztenek, szöveget írnak és mondanak mikrofonba, majd számítógépeken megvágják és adásba szerkesztik a tartalmakat. A Rács FM fantázianév is az ő szüleményük, akárcsak a helyszínhez igazított találó rádiós szlogen a: „Jogában áll hallgatni”.

Medveczki Zsolt
szerkesztő Rács FM
Szerkesztő, műsorvezető és vágó is vagyok, jelenleg három műsorom van, de az egyikben csak műsorvezető vagyok, ez a reggeli beszélgetős Morning Cool, van a délutáni, inkább a hírekre alapuló Blackness névre hallgató műsorunk és a vallással is én foglalkozom, Lélekcsengés címmel fog menni.

Az Adj Hangot Egyesület elképzelései szerint a váci mintára a balassagyarmati, a tököli és az egri börtönben is beindítanák a Rács FM-et, és arra is van szándék, hogy a készülő rádiós anyagok a többi büntetés-végrehajtási intézetben is elhangoznának.

Címke:   Vác börtönrádió Adj Hangot Egyesület