Akik nem a remény rabjai: börtön a sivatag közepén

Szerző: tgb / eurazsiaport.hu

Link: http://www.eurazsiaport.hu/index.php/hirek/kozep-azsia/2923-akik-nem-a-remeny-rabjai-borton-a-sivatag-kozepen

Dátum: 2014.09.26.
Bár eddig is köztudott volt, hogy Türkmenisztán kormánya a vezető hatalmak között van az erőszakosság és az emberi jogok elnyomása tekintetében, valamint hogy rengeteg embert börtönöznek be politikai okok miatt. Arról azonban, hogy ezek az emberek milyen körülmények között élnek a rácsok mögött, mindeddig nagyon kevés információ állt a rendelkezésünkre.

A Crude Accountability nevű szervezet szeptember 24-én kiadott jelentése nem csak szemtanúk beszámolóira hivatkozik, hanem műholdas felvételekre is, melyeket az ország leghírhedtebb börtönéről, az Ovadan Depe büntetés végrehajtási intézetről készítettek.
A fővárostól északnyugati irányban 30 mérföldre található börtönt „arra tervezték, hogy a végletekig rombolja a fizikális és mentális állapotát az ott elhelyezett politikai foglyoknak" – idézi a jelentést az Eurasianet.org hírportál.

A rabok semmilyen módon nem kerülhetnek kapcsolatba a külvilággal, az étel kevés és rossz minőségű, valamint mind a mozgás, mind a beszélgetés lehetősége nagymértékben korlátozott. „A verés gyakori esemény, időként tömegesen, néha az új foglyok beavatásaként, néha pedig a vezetők hóbortjáért, vagy parancsára történik. [...] A foglyok beszámolója szerint bevetnek kutyákat és gumibotokat is, ezek következményei között pedig szerepelt az eszméletvesztés, a vesekárosodás, vagy a járás képességének elvesztése."

A mesterségesen megteremtett nyomorúságos környezeten felül, a rabokat még a természet is bünteti. Nyáron az akár 50 fokos forróság, télen pedig -20 fokos hideg az, amit el kell viselniük a fűtetlen cellákban. További problémát jelent, a megkérdezettek szerint. a szúnyogok sokasága.

Az American Association for the Advancement of Science két szervezetével együttműködve, lehetőség nyílt arra, hogy a jelentés elkészítéséhez műholdas felvételeket is felhasználjanak, amely megismerteti a börtön fekvését és történetét. Hat látható szárny van, melyek mindegyikében összesen 26 cella található, 10 db 6,5x6 méteres, és 16 db 5x6 méteres. Az építkezés 2002 előtt kezdődött és 2009-re lett kész. A felvételek alapján továbbá arra a következtetésre lehet jutni, hogy még az építkezés megkezdése előtt a hatóságok kilakoltatták a közeli falu lakosságát.

„A türkmén kormány nem tagadhatja ennek a rettenetes intézménynek a létezését." – jelentette ki a beszámolót készítő szervezet ügyvezető igazgatója, Kate Watters – „A kollégáink által elemzett képek [...] bizonyítják, hogy a börtönt megépítették a türkmén sivatag közepén."

A legrosszabb bánásmód az úgynevezett novemberistákra vár, akiket azzal vádolnak, hogy 2002-ben puccsot próbáltak végrehajtani a korábbi elnök, Szaparmurat Nijazov ellen. Velük a szervezet már korábbi jelentéseiben is foglalkozott. Sőt tavaly szeptember óta kampányolnak azért, hogy a türkmén vezetés számoljon be azokról a novemberistákról és más politikai üldözöttekről, akikről már évek, vagy esetenként egy évtized óta nincs hír.

„Arra bíztatjuk a döntéshozókat, diplomatákat és az üzleti vezetőket, hogy ismerkedjenek meg a jelentéseinkkel és kérdezzenek rá a türkmén tisztviselőknél az eltűntekre, követeljék a bizonyítékát annak, hogy életben vannak, továbbá azt is, hogy nyissák meg a Türkmenisztánban található börtönök, köztük az Ovadan Depe kapuit a nemzetközi megfigyelők számára" - mondta Watters.

Címke:   politikai elítéltek külföld Türkmenisztán