Rabok dolgoztak a gáton

Szerző: szombathely7.hu

Link: http://szombathelyi7.hu/hirportal/szirena/4733-rabok-dolgoztak-a-gaton

Dátum: 2014.10.03.
Szombathelyi rabok dolgoznak a körmendi gáton. Az árvízi védekezésben évek óta részt vesznek a fogvatartottak, most az utómunkálatokban működik együtt a büntetés-végrehajtás a katasztrófavédelemmel és a vízügyi igazgatósággal.

Szeptember 14-én tetőzött a Rába Körmendnél. Több száz katasztrófavédő, rendészeti iskolás és önkéntes rakta a homokzsákokat. Ezen a 700 méteres szakaszon nyúlgátat építettek, hogy megvédjék a környező ingatlanokat az ártól.

A homokzsákokra itt a parton most már nincs szükség. A sok esőtől átázott homokot és a zsákokat is ki kell szárítani, hogy szükség esetén újra felhasználhatók legyenek. Ezt a munkát most – felügyelet mellett - a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottai végzik.

"Kapcsolódik a büntetés-végrehajtás fontos feladatához, a reintegrációhoz. Itt valóban társadalmilag hasznos munkát végeznek a fogvatartottak, ez vitathatatlan. Ez a környék lakosságának a segítését jelenti mind a védekezés, mind pedig az utómunkálatok tekintetében" - fogalmazott Tóth Tamás, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

A rabok önként jelentkeztek a feladatra. Kaltenecker András néhány hónap múlva szabadul. A börtönben töltött több mint négy év alatt elvégezte az általános iskolát és a hulladékfeldolgozó OKJ-s képzést is. Azt mondja, ha itt kint dolgozik, hasznosnak érzi magát, és gyorsabban telik az idő is.

"Ez egy jó dolog. Rosszat csináltam, most meg azért segíthetek az embereknek" - mondta Kaltenecker András.

A szombathelyi börtön fogvatartottai több helyen végeznek úgynevezett jóvátételi munkát. A város parkjait takarították, most a Perint patak partját és a vízelvezető árkokat tisztítják. Tóth Tamás ezredes elmondta, kapacitásuk van bőven. Minden helyszínre annyi fogvatartottat vezényelnek, amennyire szükség van. A Rába körmendi szakaszán 15 fogvatartott gyűjtötte össze a homokzsákokat.

Címke:   Szombathely munkáltatás védekezés